Ha de fer repòs

El preocupant silenci sobre la salut de la reina Isabel II

  • El secret que va envoltar l’hospitalització de la monarca per a una revisió i el silenci sobre la seva salut augmenten la inquietud

  • La sobirana, de 95 anys, fa repòs i ha cancel·lat els actes públics per recomanació dels metges

  • El nucli central de la família reial anirà assumint nous compromisos oficials en una transició lenta però inevitable

El preocupant silenci sobre la salut de la reina Isabel II

AFP / OLI SCARFF

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La família reial és avui a Glasgow.  El príncep Carles i la seva dona, Camila, i els ducs de Cambridge, Guillem i Catalina, oferiran una recepció als mandataris internacionals presents en la cimera del clima, la COP-26. En la destacada presència dels membres de la família hi haurà, no obstant, una gran absència de la qual el món sencer pren nota. La reina no hi acudirà, tot i que se l’esperava fins a la setmana passada. Els convidats s’hauran de conformar amb un missatge gravat d’Isabel II, que fa repòs al castell de Windsor seguint el consell dels seus metges. Durant almenys dues setmanes la sobirana no participarà personalment en cap acte oficial. Les seves tasques es reduiran al mínim i les audiències seran de moment virtuals.

Silenci sobre l’estat de salut

Malgrat la seva envejable i provada estamina, que la reina decideixi als 95 anys reduir desplaçaments i agenda de treball resulta comprensible. El que preocupa és la incertesa del seu estat de salut i l’absència de detalls. El Palau de Buckingham va mirar d’ocultar la recent estada d’Isabel II a l’hospital King Edward VII de Londres, la primera d’aquest tipus en els últims vuit anys. Allà hi va passar la nit, i no a Windsor com havien dit els portaveus reals. La monarca va ser sotmesa a «exàmens preliminars», segons van anunciar després, sense donar més explicacions, al·legant el dret a la privacitat de la reina. Es va cancel·lar primer el seu viatge de dos dies a Irlanda del Nord, després la cita a Glasgow i després es va suspendre tota l’agenda de visites i activitats.

A l’octubre Isabel II havia desenvolupat una intensa activitat. Se la veia somrient, però fràgil. Per primera vegada va utilitzar en públic un bastó. Es va decidir que a partir d’ara sempre anirà acompanyada per un altre membre de la reialesa en un acte públic. Ha transcendit, a més, que a causa de cert «malestar» ha deixat de muntar a cavall, una de les seves activitats favorites des de la infantesa. També ha deixat de treure a passejar els gossos, els seus estimats corgis, i els metges li han prohibit l’alcohol. 

«Bona forma»

El primer ministre Boris Johnson va assegurar dissabte que la reina es troba bé. «He parlat amb Sa Majestat com faig cada setmana com a part de la meva feina i estava en molt bona forma», va dir als periodistes.

Notícies relacionades

Les notes oficials parlen de «precaucions lògiques», però els dubtes persisteixen. La malaptesa al mirar d’amagar l’estada hospitalària només ha aconseguit augmentar la desconfiança sobre la veracitat dels comunicats de Palau. De moment, la reina «manté la seva ferma intenció» d’assistir el 14 de novembre al Remembrance Sunday, la cerimònia anual en record dels caiguts en les dues guerres mundials i conflictes posteriors.

Lenta transició

La indisposició de la qual els britànics estan pendents pot ser passatgera, però el declivi que imposa l’edat és imparable. Fa temps que Isabel II va suspendre els viatges a l’estranger i és ara el seu hereu qui la representa en aquestes visites. Tant ell com els ducs de Cambridge aniran assumint gradualment encara més obligacions, amb una família reial minvada després d’haver quedat apartats de missions oficials el príncep Enric i el príncep Andreu. D’acord amb certes informacions s’estaria estudiant donar un paper més representatiu a Camila, duquessa de Cornualla. Tanmateix, aquest traspàs de tasques té un límit. «Els altres ‘royals’ poden fer-ho tot excepte funcions constitucionals com audiències amb el primer ministre i la firma d’actes del parlament», ha explicat a ‘The Guardian’ el professor Vernon Bogdanor, expert en la constitució britànica. Entre els assumptes que la Cap de l’Estat no pot delegar hi ha els relacionats amb la Commonwealth, la dissolució del Parlament, la designació de membres de la Cambra dels Lords i la del primer ministre.