Segons els mitjans britànics

Pas endavant de Camil·la pels problemes de salut d’Elisabet II

Els assistents de Buckingham preparen un pla perquè la duquessa de Cornualla assumeixi un paper més important del que ha tingut fins ara

Pas endavant de Camil·la pels problemes de salut d’Elisabet II

AFP / ANDREW MILLIGAN

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant les pròximes dues setmanes l’agenda oficial d’Elisabet II, de 95 anys, s’ha congelat perquè els doctors li han prescrit repòs i tranquil·litat a la seva residència de Windsor després del seu ingrés hospitalari per realitzar-li uns exàmens mèdics el 20 d’octubre. Sa Majestat va ingressar per sorpresa i per una malaltia que no ha transcendit només un dia a l’hospital privat de King Edward VII. Buckingham va comunicar després que la sobirana «es troba amb bon ànim» i que continuarà portant a terme «tasques lleugeres», com videotrucades i la lectura de documents governamentals de les caixes vermelles que continua rebent diàriament.

Aquesta situació inèdita deguda a un problema de salut li impedirà acudir als actes que requereixen la seva presència com a cap d’Estat, com per exemple a la COP-26, s’haurà de cobrir amb altres membres de la reialesa.

Davant la possibilitat que aquesta situació es pugui allargar en el temps, els assistents del palau estan redactant plans perquè Camil·la, la dona del príncep hereu, Carles d’Anglaterra, assumeixi un paper significativament més important del que ha tingut fins ara i, segons recullen diversos mitjans britànics, és possible, fins i tot, que pugui ser designada com una de les quatre persones que poden representar la reina en actes públics. Precisament la figura de Camil·la està en alça després de l’elogiat discurs que va pronunciar la setmana passada en el qual demanava accions urgents per aturar la violència sexual contra les dones.

Quatre consellers reials

Segons les regles consagrades en la llei i detallades al lloc web la casa reial, quatre membres de la família tenen actualment el dret de ser consellers d’Estat per agafar el relleu de la reina si ella no pot complir els seus deures per trobar-se a l’estranger o estar malalta. Aquests consellers són el príncep Carles, el príncep Guillem, el príncep Andreu i el príncep Enric, que són els quatre següents en la línia de successió al tron i tenen més de 21 anys, condició que exclou els fills de Guillem: Jordi, Carlota i Lluís.

Però ni Andreu de York, enmig d’una demanda per presumpte abús sexual presentada als tribunals dels EUA, ni el duc de Sussex, que va abandonar les seves funcions oficials i actualment viu amb la seva família a Califòrnia, són en aquests moments membres actius de la família reial.

Segons recull el ‘Daily Mail’, es requereix que «dos consellers d’Estat actuïn junts en un quòrum per realitzar funcions crucials, com atorgar l’aprovació reial als projectes de llei que passen pel Parlament i nomenar els jutges del Tribunal Superior». El rotatiu recull les paraules del professor Craig Prescott, expert constitucional de la Universitat de Bangor, que assegura que la situació actual pot implicar problemes governamentals. «Existeix un risc petit però real que la falta de disponibilitat de consellers d’Estat pugui obstaculitzar el funcionament de la Constitució. Sens dubte, podria complicar molt més el funcionament diari del Govern», apunta l’expert.

El diari apunta que la reina estaria disposada a afegir la duquessa de Cornualla com a consellera d’Estat, però ja ho serà quan Carles assumeixi el tron. Els assistents del palau, segons el ‘Daily Mail’, també podrien considerar les princeses Beatriu i Eugènia (filles d’Andreu) o els germans de Carles, la princesa Anna i el príncep Eduard.

Estreta agenda de Carles i Guillem

Notícies relacionades

L’entorn de Buckingham ha deixat caure a la premsa la petició que se li ha fet a Camil·la perquè assisteixi a actes públics en absència d’Elisabet II. El seu marit, per la seva part, ha acudit a la cimera del G-20 a Roma en representació de la direcció d’Estat del Regne Unit. Al novembre, Carles té prevista una gira oficial per Jordània i Egipte, de manera que deixarà el seu primogènit com a únic conseller d’Estat si aleshores no se n’han designat altres de nous.

Ja existeix un precedent de la intervenció dels consellers d’Estat, que va tenir lloc durant la gira de la reina i el príncep Felip per Nova Zelanda, el 1974. Llavors, la reina mare i la princesa Margarida la van substituir.