Eleccions federals al setembre

La gestió de les inundacions a Alemanya passa factura a la CDU

El candidat conservador és blanc de la indignació per les fallades en el sistema d’avisos d’emergència i la lentitud en l’arribada de les ajudes

La gestió de les inundacions a Alemanya passa factura a la CDU
4
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

«Vostè és un enorme fracassat. I ho notarà en les eleccions». El que havia de ser una visita de recolzament a les víctimes de les inundacions al municipi renà de Swisttal, Alemanya, es va convertir dilluns passat en un mal trago per a Armin Laschet. El candidat democristià a la cancelleria i encara primer ministre de Renània del Nord-Westfàlia –el segon estat més afectat pel temporal del juliol passat– va haver d’aguantar un ruixat d’improperis i crítiques davant les càmeres de la legió de periodistes que l’acompanyaven.

«Si no fos pels bombers, els meus pares estarien ara morts. Els van treure a la dues de la matinada del llit. No van rebre ni un sol senyal d’alarma», li va increpar un dels veïns de Swisttal a Laschet, que es va veure clarament sorprès i sobrepassat per la situació. Afectats per les històriques inundacions, que han deixat més de 140 morts a Alemanya i danys per diversos milers de milions d’euros, denuncien fallades en el sistema d’alarmes davant situacions de catàstrofe i també la lenta o nul·la arribada de les ajudes d’urgència promeses tant pel govern federal com pels executius regionals de Renània-Palatinat i Renània del Nord-Westfàlia.

La Unió Democristiana (CDU), presidida per Laschet, lidera tant el govern de Renània del Nord com el federal, així que s’està convertint en un dels principals blancs de la ira dels ciutadans afectats. Si fa tres setmanes, abans de les tràgiques inundacions, la CDU rondava –o fins i tot superava– el 30% d’intenció de vot a les enquestes, les projeccions dels últims dies tornen a col·locar el partit conservador clarament per sota d’aquest llindar.

L’última enquesta de la televisió pública ARD, publicada dijous d’aquesta setmana, situa el partit de Laschet en el 27% d’intenció de vot. Una altra enquesta realitzada a petició del setmanari Focus, donada a conèixer dimecres passat, enfonsa els democristians fins al 24%, a tan sols dos punts de distància dels ecoliberals d’Els Verds, que recuperen així certes esperances de poder disputar als conservadors l’elecció federal del pròxim 26 de setembre.

Lideratge feble

Capítol a part mereix la valoració ciutadana que rep la figura de Laschet: segons la mateixa enquesta de l’ARD abans esmentada, només el 24% dels alemanys està content amb la feina del candidat democristià a succeir Angela Merkel al capdavant de la cancelleria federal. Això suposa una pèrdua de 13 punts respecte a l’última enquesta de la televisió pública de fa un parell de setmanes. L’empremta de la catàstrofe ambiental a l’oest del país i de la seva gestió es fa així evident.

Laschet té sort que la candidata verda a la cancelleria no en surti gaire millor parada que ell: la jove Annalena Baerbock –perseguida des de fa setmanes per acusacions de plagi, d’haver retocat el seu currículum laboral i d’haver declarat tard davant el Bundestag ingressos complementaris al seu salari com a diputada federal– només rep l’aprovació del 27% de la població alemanya. Baerbock perd un punt respecte a l’enquesta del juliol passat.

Si el sistema polític alemany fos presidencialista i els ciutadans haguessin de triar directament un candidat i no una llista, el socialdemòcrata Olaf Scholz tindria les millors cartes. L’actual vicecanceller, ministre federal de Finances i candidat dels socialdemòcrates de l’SPD a la cancelleria rebria el 35% dels vots, segons l’enquesta de la televisió pública alemanya. Només un 20% votaria, per cert, Laschet.

Scholz és, amb diferència, el més popular de tots els candidats a la cancelleria. No obstant, els socialdemòcrates alemanys, assetjats des de fa anys per la irrellevància política, no aixequen cap a les enquestes, en les quals oscil·len entre un 16% i 18% d’intenció de vot. L’SPD apunta a empitjorar fins i tot el seu resultat en les últimes eleccions federals –20,5%, el pitjor de la seva història– i, tret de sorpresa, va de cap a l’oposició.

Inici de campanya

Notícies relacionades

El 21 d’agost era el dia marcat per la CDU per a l’inici oficial de la campanya del seu cap de cartell electoral: Armin Laschet tenia previst acudir aquell dia a un parc d’atraccions al sud d’Alemanya. Les imatges d’improperis i indignació ciutadana deixades dilluns passat durant la seva visita a una zona damnificada per les inundacions han fet que la CDU repensi l’estratègia. La imatge d’un Laschet somrient en un parc recreatiu mentre els afectats continuen netejant els carrers de llot sec podria empitjorar encara més la situació dels democristians.

«El control de la catàstrofe generada per les inundacions té la prioritat més gran per a Armin Laschet», assegura una nota de la CDU després de la cancel·lació del primer esdeveniment de la campanya electoral oficial. Els democristians saben que qualsevol altre gest en fals pot passar-los factura a partir de mitjans d’aquest agost, quan la ciutadania alemanya podrà començar a exercir el vot per correu. Aquesta modalitat electoral tindrà previsiblement més pes en aquests comicis federals a causa de la pandèmia.