Retinguts a l’estranger

Londres negocia amb Dinamarca un centre compartit per a migrants irregulars a l’Àfrica

  • El Ministeri de l’Interior britànic ha estat avaluant la política migratòria d’altres països, com Austràlia, que porta els sol·licitants d’asil arribats per mar a un centre situat a l’illa de Papua Nova Guinea

zentauroepp52612718 file photo  priti patel arrives at downing street in london 200303204520

zentauroepp52612718 file photo priti patel arrives at downing street in london 200303204520 / Toby Melville

1
Es llegeix en minuts

El Regne Unit sospesa enviar els sol·licitants d’asil a l’estranger mentre es processen les seves peticions i està en contacte amb les autoritats daneses per compartir un centre de migrants irregulars a l’Àfrica, ha revelat el diari britànic ‘The Times’. Segons la publicació, el primer ministre britànic, Boris Johnson, està a favor d’aquesta idea de la ministra de l’Interior, Priti Patel, després que aquest any arribessin a les costes angleses més de 5.600 migrants que van creuar en barques des de l’altre costat del Canal de la Mànega.

Segons afegeix el diari britànic, el Govern ha analitzat aquestes propostes amb els seus col·legues de Dinamarca, país que va tirar endavant aquest mes la seva pròpia legislació per processar els casos dels sol·licitants d’asil fora d’Europa. Representants dels dos països han valorat la possibilitat de gestionar de forma conjunta un centre d’aquest tipus a l’estranger.

Sospesen diverses opcions

Així, segons la informació, Dinamarca estaria planejant enviar els sol·licitants d’asil a Rwanda. Fa tot just un mes, al maig, diversos membres del Govern danès van viatjar a aquest país per firmar un memoràndum en matèria d’asil i migració, un fet que ha aixecat totes les sospites. «Hem tingut converses per veure el que planegen fer els danesos», ha assegurat una font governamental britànica citada pel rotatiu.

De la mateixa manera, el Ministeri de l’Interior britànic ha estat avaluant la política migratòria d’altres països, com Austràlia, que porta els sol·licitants d’asil arribats per mar a un centre situat a l’illa de Papua Nova Guinea, a la regió sud-oest del Pacífic.

Notícies relacionades

L’objectiu del pla britànic és descoratjar els migrants d’emprendre un perillós viatge irregular i sense mitjans a través del Canal de la Mànega i aturar així la creixent problemàtica de les organitzacions criminals dedicades al tràfic de persones. Tan sols aquest cap de setmana, 315 migrants van arribar al Regne Unit després de creuar el canal.

Segons l’informe anual, publicat per l’Oficina Europea de Suport a l’Asil (EASO), els Vint-i-set van rebre l’any passat un total de 485.000 peticions, lluny de les 716.000 registrades el 2019 i de l’1,4 milions rebudes el 2015 durant el pic de la crisi migratòria.