Atac a la lliure expressió

Bielorússia posa sota arrest domiciliari l’opositor Protassévitx i la seva parella, segons la seva família

  • El periodista dissident, crític amb el president Lukaixenko, i la seva parella van ser detinguts després de la desviació forçada de l’avió en el qual viatjaven

Opposition journalist travelling on Ryanair flight arrested in Minsk

Opposition journalist travelling on Ryanair flight arrested in Minsk / STRINGER (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats de Bielorússia haurien traslladat de presó l’opositor Roman Protassévitx i la seva parella, detinguts després de la desviació d’un avió de Ryanair a la capital, Minsk, per posar-los sota arrest domiciliari, segons han confirmat les seves famílies a la cadena de televisió britànica BBC.

El pare de Protassévitx, Dimitri Protassévitx, ha indicat que «és difícil comentar les accions de les autoritats i quins són els seus objectius», mentre que els pares de la dona, Sofia Sapega –de nacionalitat russa–, han assenyalat que ha sigut traslladada a un pis a Minsk on es troba sola.

«Estem sorpresos», ha dit el padrastre de Sapega, Serguei Duditx, que no s’ha pronunciat sobre la possibilitat que s’hagin retirat els càrrecs contra ella. L’Ambaixada russa a Minsk ha indicat a la BBC que estan sospesant una visita del cònsol a la residència per abordar la situació.

Es mantenen els càrrecs

No obstant, el pare de Protassévitx ha remarcat que els càrrecs que hi ha contra tots dos –suposades «activitats terroristes»– no han sigut retirats i ha afirmat que «estan sota control total de les autoritats. «La investigació està en marxa. Clarament no estem contents. L’advocat no diu res, les autoritats no diuen res», ha criticat.

Per la seva banda, Natalia Protassévitx, mare de l’opositor que viu a l’exili a Polònia, ha detallat en declaracions a l’agència alemanya de notícies DPA que la seva filla, que viu a Minsk, es va traslladar dijous a la residència en la qual hi ha Protassévitx per entregar-li menjar i roba. Per contra, ha manifestat que ni la família ni els advocats han rebut una notificació oficial de les autoritats bielorusses sobre la situació de l’opositor.

«Ostatges del règim»

La principal candidata opositora de Bielorússia, Svetlana Tikhanóvskaia, ha confirmat que Protassévitx i Sapega estan sota arrest domiciliari. «Encara són mantinguts com a ostatges pel règim» del president bielorús, Alexander Lukaixenko.

«És crucial no permetre que el règim comerciï amb presos polítics. És l’única manera d’aconseguir la llibertat per a tots els bielorussos empresonats en casos motivats políticament», ha assenyalat Tikhanóvskaia a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

Notícies relacionades

Així mateix, ha incidit en declaracions a DPA que «l’arrest domiciliari no és llibertat». «Estem en contacte amb els pares del Roman. No tenen informació sobre el seu fill i no poden parlar amb ell. Estan convençuts que el règim està jugant a un joc utilitzant les vides del Roman i la Sofia», ha argüit.

Protassévitx i Sapega van ser detinguts el 23 de maig, després que l’avió en què viatjava d’Atenes a Vílnius hagués de desviar-se per aterrar a Minsk. L’endemà, les autoritats bielorusses van difondre una primera gravació en la qual el periodista deia que estava bé.

Temes:

Bielorússia