Cimera de l’OTAN

La trobada Sánchez-Biden es queda en un passeig de menys d’un minut

  • Segons el Govern espanyol es tracta d’«un primer contacte» que prova «l’excel·lent relació» entre Espanya i els Estats Units

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

S’havia creat moltíssima expectació però finalment ha sigut un vist i no vist. El primer contacte entre el president del Govern espanyol Pedro Sánchez i el nord-americà Joe Biden des que aquest últim assumís la presidència dels Estats Units el passat 20 de maig, durant la cimera de líders de l’Aliança Atlàntica que té lloc aquest dilluns a Brussel·les, no ha durat ni un minut. El que han tardat els dos dirigents de l’OTAN, tots dos abillats amb mascareta per les mesures contra la Covid-19, a recórrer la distància que separava el lloc en el qual s’ha realitzat la tradicional foto de família de la sala de reunions.

Tot just concloure la foto de família, Sánchez ha aprofitat per acostar-se a saludar Biden, un moment que ha sigut recollit per les càmeres. Segons l’explicació de Moncloa, els dos mandataris «volien saludar-se, conèixer-se personalment i establir un primer contacte». I és el que havien pactat els seus respectius equips. Tot i que inicialment es va presentar la trobada com una reunió per abordar la cooperació en matèria migratòria i l’estabilitat al Mediterrani, l’Orient Mitjà i Amèrica Llatina, finalment s’ha quedat en una salutació breu que s’ha prolongat una mica menys de quaranta segons.

«Entre altres coses, s’havia acordat que la seva salutació fos captada per les càmeres com a prova de l’excel·lent relació que existeix entre els dos països», han explicat les mateixes fonts, que no han precisat els temes sobre els quals han xerrat en el mig minut que han passejat junts cap a la sala de la cimera.

Trobada amb Johnson

Molt diferent ha sigut la trobada de Sánchez amb el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, a la delegació del Regne Unit a la seu de l’OTAN, i acompanyada de les ministres de defensa, Margarita Robles, i d’exteriors, Arancha González-Laya. Una cita formal en la qual han abordat «la necessitat de continuar reforçant les relacions bilaterals, aprofundint en àrees com seguretat i defensa i impulsar l’acord entre Espanya i el Regne Unit pel que fa a Gibraltar», ha anunciat el mateix president a les xarxes socials. També han parlat sobre la Covid-19 i la campanya de vacunació.

Segons el govern, el president també té previst mantenir converses amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, i el president de Turquia, Tayyip Erdogan. Tot i que des de Moncloa també havien apuntat inicialment a una conversa amb Biden, a l’agenda oficial de la Casa Blanca no figurava cap trobada bilateral amb Sánchez tot i que sí una entre Erdogan i amb els mandataris de les tres repúbliques bàltiques: Lituània, Letònia i Estònia.

El viatge de Sánchez a Brussel·les es produeix just després d’un cap de setmana en què el líder socialista va agafar oxigen de cara a emprendre els indults dels presos del procés. Una marxa de Colón menys freqüentada que el 2019 i la victòria de Juan Espadas sobre Susana Díaz a Andalusia insuflen força a la Moncloa.

Crisi amb el Marroc

Notícies relacionades

Des de l’Executiu s’ha anat recalcant que les relacions amb Washington, amb la nova Administració, són bones, i Espanya, de fet, pretén ser la seu de la cimera de l’OTAN del 2022 –coincideix amb el 40è aniversari del seu ingrés a l’Aliança Atlàntica–, però aquest dubte no s’ha aclarit.

La trobada es produeix en plena crisi diplomàtica amb el Marroc, després que més de 10.000 persones, 2.000 de les quals menors, entressin el 17 i 18 de maig a Ceuta de manera irregular davant la passivitat de les forces de seguretat marroquines. Aquest fet ha causat la condemna aquesta setmana del Parlament Europeu per l’«ús de menors» per part marroquina per pressionar un Estat, en una resolució aprovada per l’Eurocambra que el Marroc ha emmarcat en un intent d’Espanya d’«europeïtzar» una crisi bilateral que té com a germen l’afer del Sàhara Occidental.