Trobades bilaterals en el G-7

Biden mostra sintonia amb Macron i Merkel

  • Les dues trobades han tingut lloc en el marc de la celebració del G-7 al Regne Unit.

Biden mostra sintonia amb Macron i Merkel

Reuters

1
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, van mostrar aquest dissabte un bona sintonia a l’inici d’una trobada bilateral, en el marc del G-7, en la qual el nord-americà va descriure la Unió Europea (UE) com una entitat «dinàmica i forta». De la mateixa manera, Biden es va reunir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a tall de trobada prèvia a la primera reunió formal entre els dos mandataris prevista per al pròxim 15 de juliol. S’espera que en la reunió adquireixi una importància fonamental l’actual tensió diplomàtica entre els dos països sobre el gasoducte Nord Stream 2. L’estructura, que transportarà gas natural rus a Alemanya, ha començat aquest divendres les primeres proves, després que els Estats Units reconeguessin que el projecte acabaria entrant en funcionament malgrat els seus esforços per bloquejar-lo.

Notícies relacionades

Els Estats Units, que exporta gas natural a Europa en forma liquada a preus més cars que Rússia, temen que el Kremlin pugui utilitzar el Nord Stream 2 com a mesura de pressió per debilitar els estats de la Unió Europea. La Casa Blanca està treballant ara amb Alemanya per limitar la dependència del que serà un dels grans sistemes de subministrament energètic des de Rússia a Europa, segons va indicar a principis d’aquesta setmana el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que va descriure l’acabament del gasoducte com un «fet consumat».

Una UE forta

El president nord-americà ha assegurat que la «Unió Europa és una entitat dinàmica i forta, cosa que està molt relacionada amb la capacitat d’Europa Occidental no només de manejar els seus propis assumptes econòmics, sinó també de proporcionar la columna vertebral i recolzament a l’OTAN». En aquest sentit, va remarcar de manera contundent que el seu país creu en la cohesió de l’OTAN. Per la seva banda Macron, que va parlar en anglès, va destacar la importància que els EUA tinguin un president «molt disposat» a cooperar: «Crec que vostè ha demostrat que el lideratge és col·laborar», va recordar.