Fiscal general europea

Laura Codruta Kövesi: «No hi ha països nets de corrupció»

  • Després de superar molts obstacles i reticències, la Fiscalia General Europea ha començat a rodar aquesta setmana a Luxemburg amb la participació de 22 estats membres i un pressupost de gairebé 45 milions

  • «La Fiscalia Europea no va ser creada per resoldre el problema de la corrupció a tots els estats membres sinó per millorar la protecció dels fons europeus», explica durant una entrevista amb diversos mitjans europeus

Laura Codruta Kövesi: «No hi ha països nets de corrupció»

afp

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fa més d’un any i mig que el Consell va confirmar a la romanesa Laura Codruta Kövesi (Romania, 1973), avesada a mil batalles contra la corrupció al seu país, com a primera fiscal general europea. Però no ha sigut fins aquest dimarts 1 de juny quan la Fiscalia Europea (EPPO) ha començat a rodar. La seva tasca, explica en una entrevista amb diversos mitjans europeus inclòs EL PERIÓDICO, serà investigar, processar i portar davant la justícia els autors de delictes contra els interessos financers de la UE amb el suport de 22 fiscals, un per cada país participant. Tots tret de Polònia, Hongria, Suècia, Irlanda i Dinamarca, que han rebutjat formar-hi part.

El frau de fons europeus supera els 400 milions anuals i esperen rebre 3.000 casos per any. ¿Com afronta aquest combat?

És tot un repte. L’1 de juny vam registrar el primer cas d’Alemanya i el mateix dia en vam rebre un altre d’Itàlia. Tenim un sistema electrònic de registre que ens permetrà tenir una visió clara dels 22 estats membres. Ens donarà la possibilitat d’identificar millor els crims transfronterers. Espero casos vinculats al frau de l’IVA (per a casos de més de 10 milions), particularment el frau de tipus carrusel, la corrupció del crim organitzat vinculat a fons europeus i el blanqueig. No puc dir quan tindrem els primers resultats, però espero que aconseguim resultats radicals aviat.

¿Quins avantatges aportarà la Fiscalia Europea?

Per primera vegada, els delictes contra els interessos financers de la UE seran investigats de manera estratègica integral per un organisme fiscal amb jurisdicció supranacional. Aquesta mena d’investigacions han patit moltes vegades falta de coordinació i no sempre han sigut la primera prioritat per a les autoritats nacionals. Això canviarà i amb l’EPPO tindrem el mateix enfocament. Hi ha moltes discrepàncies entre estats membres. Per alguns, investigar aquesta mena de delictes era una prioritat i tenen centenars de casos cada any. En d’altres, només cinc o sis. Però no hi ha països nets (de corrupció).

¿Com funcionarà a la pràctica?

Si un fiscal de Romania ha d’investigar un cas amb connexions amb Alemanya, Espanya i els Països Baixos, fins ara era difícil que trobés totes les evidències i informació. Havia de seguir procediments molt formals, pesats i llargs. Ara serà més fàcil. Podrà trucar directament als seus col·legues i dir-los quinsa documents necessita, quin mena de proves i, en el moment en què les rebi, podrà utilitzar-les en la investigació.

¿Com garantiran la independència?

Hem vist governs que intentaven pressionar els seus candidats, polèmiques a Bèlgica, Portugal, Eslovènia. La independència pot ser un desafiament, sí. El reglament garanteix legalment que l’EPPO serà independent. Tenim un fiscal de la UE per a cada estat membre que participa en la Fiscalia Europea: 22 fiscals. Hem creat 15 cambres permanents i en cada cambra permanent hi ha tres fiscals. Per exemple, jo estic en una sala permanent amb un fiscal de la República Txeca i un de Letònia i supervisarem les investigacions que estan en curs a Alemanya, Espanya, Bulgària, Malta i Xipre. La nostra feina serà seguir les investigacions, donar instruccions als fiscals i aprovar les principals decisions del cas. Això és ja una garantia que ningú pot interferir en l’activitat dels fiscals delegats europeus.

¿Compten amb els mitjans humans i financers que necessiten?

Aquest ha sigut un llarg debat i una llarga baralla. Vam demanar (per a 2021) un pressupost de 55,4 milions i la Comissió ens va proposar 37,7 milions. Al final n’hem rebut 44,9. El que falta és personal. Necessitem almenys 50 persones més a Luxemburg, com analistes i investigadors financers. Hem rebut 7 milions més però no tenim l’aprovació per contractar més personal. ¿Què hem de fer? ¿Comprar flors per a l’edifici? No ho crec. Hem de protegir els diners europeus i per això demanaré tornar la part que volíem utilitzar per contractar més personal.

Cinc països han decidit no afegir-se al projecte. ¿Hi perden res, amb això?

És molt difícil valorar per què cinc països no hi participen. És una decisió política i jo encara soc fiscal, així que és molt difícil valorar-ho, però la porta està oberta i espero que s’hi afegeixin aviat.

¿Els governs poden ser un obstacle?

Tenint en compte la meva experiència a Romania, puc dir que la voluntat i el suport polític són molt importants en la lluita contra la corrupció. Per tenir èxit en aquesta batalla necessites que es compleixin tres premisses: una fiscalia especialitzada, instruments legislatius i la possibilitat d’investigar. És una mena de crim molt confidencial i les persones implicades tenen interès a mantenir-ho en secret, així que és difícil investigar. Es necessiten agents encoberts, protecció de testimonis, bones eines legislatives, bona legislació i prou personal i recursos. Si els criminals van en Mercedes i els has de seguir amb bicicleta, està clar que sempre portaran la davantera.

¿Què passa si el frau el cometen membres dels governs?

Un dels principis de l’Estat de dret és la igualtat davant la llei. Quan investiguem ciutadans corrents, funcionaris, ministres o parlamentaris hem d’aplicar les mateixes regles a tothom. No tinc cap dubte que la Fiscalia investigarà també les persones que ocupen alts càrrecs o aquells amb immunitat perquè podem demanar-ne l’aixecament. La Fiscalia Europea no es va crear per resoldre el problema de la corrupció en tots els estats membres, sinó per millorar la protecció dels fons europeus.

Notícies relacionades

El PP està sota investigació a Espanya per corrupció. ¿Li preocupa la situació en un dels països més grans de la UE?

És molt difícil comparar el nivell de corrupció a diferents estats membres perquè no es poden utilitzar estadístiques. En el cas d’Espanya tenim un equip potent i una fiscal delegada molt bona, Concepción Sabadell. Tinc previst visitar aviat Espanya per mantenir contacte directe amb la nostra oficina. Estic segura que, si hi ha casos, fins i tot de corrupció, s’investigaran perquè tenen un gran experiència.