Els EUA obren un debat mundial

Alemanya s’oposa a alliberar les patents de les vacunes de la Covid

  • Avisa de les «greus complicacions» de suspendre la propietat intel·lectual

  • L’OMC acull amb «satisfacció» la idea de Biden i insta a iniciar negociacions «com més aviat millor»

La cancillera alemana, Angela Merkel, este viernes, en una sesión sobre coronavirus en el Parlamento alemán.

La cancillera alemana, Angela Merkel, este viernes, en una sesión sobre coronavirus en el Parlamento alemán. / Reuters / Michele Tantussi

2
Es llegeix en minuts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s’oposa a alliberar les patents de les vacunes contra la Covid-19, segons ha anunciat un portaveu del Govern germànic. Alemanya es posiciona així en el debat mundial obert pels EUA després d’anunciar Joe Biden la seva disposició a aixecar les patents. L’afer serà tema de debat dels líders de la Unió Europea en la cimera que comença aquest divendres a Porto (Portugal). Espanya presentarà una proposta que planteja vacunar més sense esperar a la decisió sobre les patents.

Alemanya ha justificat així la seva negativa: «El que limita la producció de vacunes és la capacitat de producció i els elevats estàndards de qualitat, no les patents». El Govern alemany considera, a més, que la suspensió de la propietat intel·lectual pot generar «greus complicacions». «La protecció de la propietat intel·lectual és una font d’innovació i ha de seguir així en el futur», ha reblat. Berlín remarca que les empreses farmacèutiques ja treballen amb els seus socis per incrementar la capacitat de produir vacunes. Alemanya és seu de BioNTech, que va desenvolupar amb Pfizer la primera vacuna contra la Covid-19 a ser aprovada l’any passat als països occidentals.

En aquest debat, el president de França, Emmanuel Macron, s’ha manifestat «absolutament a favor» d’alliberar les patents. La UE, per la seva banda, està disposada a discutir el tema, però la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha remarcat que la «prioritat» són les exportacions per assegurar la immunització global.

Els líders de la UE passaran dos dies a Porto –excepte Angela Merkel, i el primer ministre holandès, Mark Rutte, que hi participaran per videoconferència– amb l’agenda centrada en la gestió de la pandèmia i la cimera amb l’Índia dissabte, amb el primer ministre de la qual, Narendra Modi, discutiran també en remot la difícil situació que travessa el país.

L’OMC insta a negociar

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha acollit «amb satisfacció» la iniciativa dels EUA i ha instat a iniciar les negociacions sobre les patents de les vacunes «com abans millor», segons ha assenyalat la directora de l’organisme, Ngozi Okonjo-Iweala.

A través d’un comunicat, ha assenyalat que ha llegit «amb interès» la declaració emesa dimecres per la representant comercial dels Estats Units, Katherine Kai, en relació amb la voluntat del país nord-americà de negociar amb els proposadors de l’exempció temporal de l’Acord sobre els aspectes dels drets de propietat intel·lectual relacionats amb el comerç (ADPIC). També ha assenyalat que cal actuar «urgentment» davant la pandèmia, «perquè el món està mirant i la gent està morint», per això s’ha mostrat «complaguda» que els proposadors «estiguin preparant una revisió de la seva proposta». Així, els ha instat «que la posin sobre la taula al més aviat possible perquè puguin començar les negociacions basades en el text».