El combat contra la pandèmia

Què proposen l’Índia i Sud-àfrica per augmentar vacunes i per què els EUA són clau

  • La suspensió de l’Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç significaria a la pràctica que les fórmules de fabricació dels diferents fàrmacs contra la Covid-19 podrien copiar-se lliurement, sense necessitat de compensar per això les productores originals

  • Les patents normalment tenen una vigència de 20 anys, tot i que no és necessari que una empresa farmacèutica o de qualsevol altre sector esperi aquell temps per poder negociar amb altres firmes

3
Es llegeix en minuts

El recolzament dels EUA a una suspensió de les patents sobre les vacunes contra la Covid, que ha generat esperança en el combat contra la pandèmia però també crítiques del sector farmacèutic, significa el vistiplau a una proposta presentada a l’octubre per l’Índia i Sud-àfrica davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

  • ¿Què implicaria aquesta proposta?

La proposta suposaria suspendre temporalment, potser fins al final de la pandèmia, els drets de patent d’aquests productes, que es contemplen en l’anomenat Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç (TRIPS, per les seves sigles en anglès).

  • ¿Què és el TRIPS?

El TRIPS, firmat el 1994, està inclòs en l’acord general que va fundar l’OMC el 1995 i la seva suspensió significaria a la pràctica que les fórmules de fabricació dels diferents fàrmacs contra la Covid-19 podrien copiar-se lliurement, sense necessitat de compensar per això les productores originals.

  • ¿Quina vigència tenen les patents?

Les patents normalment tenen una vigència de 20 anys, tot i que no és necessari que una empresa farmacèutica o de qualsevol altre sector esperi aquell temps per poder negociar amb altres firmes acords bilaterals perquè aquestes fabriquin versions genèriques, una cosa que es va fer, per exemple, amb els fàrmacs contra el VIH.

  • ¿Quins països recolzen aquesta proposta?

Des de la presentació de la proposta, aquesta ha tingut el recolzament del bloc de països en desenvolupament, que actualment tenen menys possibilitats d’accés a les vacunes anti-Covid (només un 0,3% dels 1.100 milions de dosis administrades al planeta s’han inoculat en països de baixos ingressos).

En contra s’hi han situat països majoritàriament desenvolupats, molts dels quals, seus de grans farmacèutiques, com els EUA (fins ahir), les nacions de la UE (aquest dimecres més obertes al debat), Suïssa, Japó o Austràlia, entre d’altres.

El Brasil era un dels pocs països en desenvolupament que s’havia alineat amb aquest segon bloc, tot i que en els últims mesos ha relaxat la seva postura a favor d’una liberalització de la producció de vacunes, en coincidència amb la recrudescència de la crisi sanitària al país.

  • ¿Què ha fet l’Organització Mundial del Comerç?

La directora general de l’OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, ha intentat desbloquejar mesos d’impàs amb diverses reunions i cimeres, en què ha convidat també el sector farmacèutic, i s’ha declarat partidària de discutir no només el TRIPS sinó també altres fórmules que accelerin la producció.

  • ¿Quin altre tipus de fórmules existeixen?

Hi ha, per exemple, la reducció de les traves a l’exportació d’ingredients per a les vacunes, ja que moltes en necessiten centenars per a la fabricació de dosis i han hagut en algunes ocasions de suspendre la producció global per falta d’algun.

El debat continua

La proposta de l’Índia i Sud-àfrica continua debatent-se aquesta setmana a l’OMC, que celebra el seu consell general, i les dues delegacions van indicar hores abans de l’anunci de Biden que modificarien el text de la seva iniciativa, segurament a fi d’incloure limitacions temporals més estrictes de la suspensió.

L’organització amb seu a Ginebra sol evitar sotmetre les decisions a votació i prefereix que s’adoptin per consens general dels 164 membres, cosa que a la pràctica suposa prolongats debats i retards en la presa d’aquestes decisions.

Notícies relacionades

Tot i que en principi no s’esperava que l’OMC finalitzés el debat i adoptés cap conclusió sobre aquesta qüestió aquesta setmana, el canvi de posicionament de l’EUA podria modificar els plans, especialment si altres economies desenvolupades s’uneixen a Washington.

Clau en aquest canvi podria ser el fet que a molts dels països oposats durant mesos s’ha avançat de forma ràpida en la vacunació en les últimes setmanes: en molts s’ha immunitzat ja gran part dels grups de risc i es compta que tota la població adulta pugui estar vacunada aquest estiu.