La lluita contra la pandèmia

Els líders de la UE discutiran les patents de les vacunes però aposten per l’exportació

  • Von der Leyen remarca que la «prioritat» és augmentar la capacitat de proveïment dels injectables

  • Presumeix que Europa és «el principal exportador de vacunes» i critica els països que han obstaculitzat les exportacions

  • Fonts diplomàtiques qüestionen que alliberar patents sigui el millor mètode a curt termini per a la immunització global

3
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dijous que la Unió Europea està «a punt» per conversar sobre la proposta d’alliberar les patents de les vacunes contra la Covid-19, feta ahir pel president dels Estats Units, Joe Biden. «La UE està a punt per conversar sobre qualsevol proposta que respongui a la crisi de forma efectiva i pragmàtica. I per això estem a punt per parlar sobre com l’aixecament de la propietat intel·lectual pot ajudar a aconseguir aquest objectiu», ha dit Von der Leyen. Aquest pronunciament suposa un petit moviment en la postura inicial de la UE, contrària a aixecar les patents. Segons fonts diplomàtiques, els caps d’Estat i de Govern de la UE discutiran aquest mateix divendres durant la cimera de Porto la proposta d’aixecar temporalment les patents. Von der Leyen ha advertit, no obstant, que la «prioritat» de la UE és impulsar les exportacions.

Així, durant el sopar oficial previst amb motiu de la Cimera Social de Porto, els líders de la UE reconsideraran la seva postura inicial contrària a la suspensió de la propietat intel·lectual de les vacunes. Fonts diplomàtiques citades per l’agència ANC adverteixen, no obstant, que la negociació en l’Organització Mundial del Comerç (OMC) es pot allargar «entre sis mesos i un any». «Cal anar amb compte amb aquests anuncis perquè les negociacions duraran temps», diuen en al·lusió a la proposta de Biden.

Les fonts neguen que la UE ara «canviï de posició» sobre les patents. «Sempre hem estat disposats a discutir-ho». I han qüestionat que alliberar les patents sigui «la millor manera a curt termini» de vacunar el màxim nombre de persones a tot el món. En aquest sentit, en línia amb Von der Leyen, han fet una crida a posar fi al proteccionisme sobre les vacunes i a facilitar les exportacions.

La prioritat, el proveïment i les exportacions

En un discurs pronunciat mitjançant videoconferència a una audiència a Florència, Itàlia, Von der Leyen ha remarcat, no obstant, que la prioritat ha de ser augmentar la capacitat global de proveïment de vacunes. D’aquesta manera, la presidenta de la Comissió feia una velada referència crítica als països que han posat obstacles a la distribució global de vacunes, vetant exportacions. «Diré que Europa ha aconseguit èxits mantenint-se oberta al món, mentre d’altres han reservat la producció de vacunes per a ells mateixos», ha dit. «Europa és el principal exportador de vacunes a tot el món. Fins ara, més de 200 milions de dosis produïdes a Europa han sigut exportades a la resta del món», ha insistit, en una evident referència al Regne Unit i als mateixos Estats Units. «Europa exporta tantes vacunes com les que distribueix a la seva pròpia població. I, per ser clars, Europa és l’única regió democràtica al món que exporta vacunes a en gran escala», ha reblat, en una aparent al·lusió a Rússia i la Xina, dos grans exportadors més.

Notícies relacionades

El canvi de postura nord-americana respecte a les patents de les vacunes, que s’havia tancat en banda a la iniciativa promoguda per l’Organització Mundial de la Salut, amb recolzament de països com l’Índia  i Sud-àfrica, així com sectors de la societat civil, podria contribuir a desequilibrar la situació. Tot i que «no serà fàcil» ni ràpid, segons ha explicat la representant comercial dels EUA, Katherine Tai.

La pilota està ara a la teulada de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), un òrgan multinacional en què les decisions s’han d’aprovar per consens, cosa que complica qualsevol moviment. La iniciativa per permetre la fabricació de vacunes genèriques continua comptant amb poderosos detractors, com el JapóSuïssa, el Regne Unit o el Brasil, segons informa ‘Bloomberg’.