Debat mundial

El Govern assenyala que la suspensió de patents «marca el camí» però no és suficient

  • El Govern ha apuntat que es necessita «reforçar la transferència de coneixement i tecnologia, augmentar la producció global de vacunes i accelerar-ne la distribució per tot el planeta».

  • El suport dels EUA a suspendre les patents de les vacunes força el planeta a moure’s

El Govern assenyala que la suspensió de patents «marca el camí» però no és suficient
2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern d’Espanya ha assenyalat aquest dijous que la suspensió temporal de les patents de les vacunes desenvolupades contra el coronavirus plantejada per l’Administració Biden «marca el camí» tot i que ha avisat que «l’exempció sola no és suficient per garantir-hi l’accés als països en desenvolupament».

Segons ha informat la Moncloa, la suspensió temporal «pot trigar algun temps a aprovar-se i, mentrestant, es requereix que les farmacèutiques siguin flexibles accelerant la concessió de llicències voluntàries». El Govern ha apuntat també que es necessita «reforçar la transferència de coneixement i tecnologia, augmentar la producció global de vacunes i accelerar-ne la distribució per tot el planeta».

En aquest punt, l’Executiu ha explicat que acaba de circular una proposta en forma de ‘non paper’ que aborda aquests elements i que el president del Govern, Pedro Sánchez, portarà a la Cimera Social Europea que comença aquest divendres a Porto.

El gest de Biden

En aquest context, el Govern ha valorat el gest dels Estats Units de recolzar la supressió de les patents de les vacunes contra la Covid-19. «Valorem molt positivament el gest dels Estats Units», han comentat fonts diplomàtiques, reconeixent, en línia amb l’expressat la vigília per Washington, que «és cert que som en una situació extraordinària i hem d’estar disposats a prendre mesures extraordinàries» i recordant que la Unió Europea ja s’ha pronunciat en aquesta línia.

Des del Govern es considera «molt positiu» que ara s’afronti aquest assumpte junts a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i s’assegura que s’està estudiant aquest problema «en profunditat».

El Govern proposarà mesures concretes

És més, han afegit les fonts, el Govern «proposarà mesures concretes als seus socis», entre les quals «la posada en marxa d’un sistema que ajudi a aparellar capacitats latents en diferents països».

El president del Govern, Pedro Sánchez, ja havia anunciat durant la Cimera Iberoamericana d’Andorra fa dues setmanes que estava preparant una proposta sobre patents. Fonts de la Moncloa han indicat a Europa Press que la proposta encara no ha sigut presentada, però es farà «en pròximes dates».

Notícies relacionades

Llavors, Sánchez va dir que li semblava «rellevant» debatre sobre aquest assumpte i va afirmar que els drets de propietat intel·lectual «no poden ser fre, han de ser una de les solucions per garantir la vacunació de la població mundial al més aviat possible».

Espanya vol «liderar en el si de la UE i de l’OMC un debat sobre les patents i sobre l’accessibilitat equitativa i universal a la vacuna», va assegurar, i va avançar que el Govern «està treballant ja en una proposta que plantejarem als membres de la UE i en el si de l’OMC».