El camí de la immunitat

Els EUA recolzen l’alliberament de les patents de les vacunes

  • El Govern de Joe Biden s’alinea així amb l’OMS, que fa setmanes que demana que els sèrums puguin arribar a tothom

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El govern del president nord-americà, Joe Biden, va anunciar dimecres el seu recolzament a un aixecament global de les proteccions de patents per a les vacunes contra la Covid-19 a fi d’accelerar la producció i distribució d’immunitzants en el món. 

Tot i que els drets de propietat intel·lectual per a les empreses són importants, Washington «recolza l’exempció d’aquestes proteccions per a les vacunes per a la Covid-19», va dir la representant comercial dels Estats Units, Katherine Tai, en un comunicat. 

«Es tracta d’una crisi sanitària mundial i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de Covid-19 exigeixen mesures extraordinàries», va afegir. Tai va explicar que Washington participa «activament» en les negociacions al si de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per aconseguir tal exempció.

La reclamació perquè les empreses farmacèutiques que estan produint vacunes contra el coronavirus alliberin les seves patents perquè, d’aquesta manera, la seva fabricació pugui ser generalitzada, la lidera des de fa temps l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’anunci fet des dels Estats Units pot suposar un important reconeixement per aconseguir el propòsit.

L’Índia i Sud-àfrica exigeixen l’alliberament temporal de les patents de vacunes per poder accelerar la producció, però alguns països hi estan en contra, inclosa França, que advoca més aviat per donacions a les nacions més desfavorides.

Oposició de les farmacèutiques

Les poderoses companyies farmacèutiques, per la seva banda, s’oposen globalment a la suspensió de les seves patents amb l’argument que això dissuadiria de fer costoses investigacions. Tai reconeix que les negociacions a l’OMC «tardaran temps a causa del caràcter consensual de la institució i la complexitat dels temes en joc.

«L’objectiu [...] és proporcionar la major quantitat de vacunes segures i eficaces al major nombre de persones al més ràpid possible», va insistir Tai, en un context d’avenç generalitzat de la pandèmia, especialment a l’Índia, on els morts es compten per milers cada dia.

«El govern continuarà intensificant els seus esforços, en col·laboració amb el sector privat i tots els socis potencials, per ampliar la fabricació i la distribució de vacunes», va afegir l’ambaixadora nord-americana.

Notícies relacionades

El director general de l’OMS, Tedros Ghebreyesus, es va felicitar pel canvi de posició de l’Administració nord-americana i pel que pot suposar d’impuls a la vacunació mundial.