Situació crítica a Palestina

Israel vacuna els treballadors palestins mentre el país torna a la normalitat

A l’espera que arribin les vacunes, les autoritats palestines han decretat un confinament de 12 dies per aturar la pujada de casos

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel ha començat a vacunar els treballadors palestins que creuen al seu territori sobirà i a les colònies jueves de Cisjordània. Mentrestant, el contrast s’instal·la entre els territoris als dos costats de la Línia Verda. Després d’un any de pandèmia, diumenge l’Estat hebreu –gairebé– va tornar a la normalitat amb restaurants i centres educatius oberts gràcies a la seva exitosa campanya de vacunació. D’altra banda, algunes regions de Palestina han decretat el tancament davant hospitals desbordats i unitats de cures intensives operant al 100% de la seva capacitat. 

Uns 120.000 palestins creuen diàriament a l’interior d’Israel o als assentaments il·legals dels territoris ocupats per treballar. Finalment, Israel ha acordat amb l’Autoritat Palestina (AP) vacunar aquest conjunt de la població per evitar la propagació del virus. Durant aquesta setmana, desenes de palestins han acudit als centres temporals instal·lats als llocs fronterers i a les colònies per rebre la primera dosi de la vacuna.

Mentrestant, la situació als territoris palestins continua empitjorant. «El percentatge d’ocupació d’hospitals en algunes àrees ha arribat a més del 100%», ha anunciat el primer ministre palestí, Mohammad Stayyeh, des de Ramal·lah. «El nombre de víctimes està augmentant i el nombre de morts també, cosa que ens obliga a prendre mesures estrictes, directes i sense precedents», ha afegit. Per això, les autoritats palestines han decretat un confinament parcial durant 12 dies. 

En canvi, a l’altre costat de la Línia Verda, la societat israeliana torna a la normalitat. Amb gairebé la meitat de la població completament immunitzada, el país ha obert restaurants i cafeteries després de sis mesos de serveis a domicili i per emportar. Les autoritats israelianes segueixen prioritzant aquells ciutadans amb el «passi verd», és a dir, el document que certifica haver rebut les dues dosis de la vacuna Pfizer. A dues setmanes de les quartes eleccions en dos anys, Netanyahu ha promès que a finals d’abril ja estarà tota la població adulta immunitzada. 

Eleccions israelianes en dues setmanes

Els 5,2 milions de palestins que viuen entre la bloquejada franja de Gaza i l’ocupada Cisjordània només han rebut unes 20.000 dosis de la vacuna Sputnik V i 2.000 de Moderna. A més, la polèmica va estar servida després de descobrir-se que les autoritats polítiqueshavien guardat el 10% de les vacunes per als funcionaris del Govern, l’equip de futbol nacional i la cort reial jordana. Aquests grups van rebre les dosis abans que la totalitat del personal sanitari o la gent gran o altres grups de risc. 

Notícies relacionades

«Vaig portar milions de dosis, ara n’hauré de portar desenes de milions», ha declarat el primer ministre, Benjamin Netanyahu, a la ràdio de l’Exèrcit d’Israel. El candidat del Likud ha anunciat que manté converses amb Pfizer i Moderna mentre fa campanya per a les eleccions del 23 de març. El 53% dels israelians han rebut la primera dosi de la vacuna Pfizer, i el 38%, totes dues. 

Diverses organitzacions de drets humans han insistit en la responsabilitat israeliana de vacunar la població palestina com a potència ocupant al territori de Cisjordània. Però Israel s’acull als Acords d’Oslo de 1990, que, segons la seva interpretació, n’atorguen la responsabilitat a l’Autoritat Palestina. Mentrestant, és la societat palestina qui paga les conseqüències de la inactivitat amb més de 2.100 morts per coronavirus i 200.000 casos.