Crisi sanitària

El Tribunal Suprem d’Israel prohibeix el rastreig dels mòbils de contagiats de Covid

L’alt tribunal considera que aquesta pràctica suposa una greu infracció de les llibertats civils

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem d’Israel ha prohibit al Govern l’ús generalitzat del rastreig de telèfons mòbils dels portadors de coronavirus després de qualificar la mesura com una greu infracció de les llibertats civils.

Utilitzada de manera intermitent des de març del 2020 en un esforç per frenar la pandèmia, la tecnologia de vigilància de l’agència antiterrorista Shin Bet va comparar les ubicacions dels operadors amb altres telèfons mòbils pròxims per determinar amb qui van entrar en contacte.

Des del principi, els grups de drets civils havien plantejat desafiaments judicials per qüestions de privacitat, mentre que els legisladors tenien dubtes sobre l’eficàcia de l’eina de rastreig de contactes.

En la seva sentència, el tribunal va dir que temia que el rastreig de telèfons mòbils, imposat com a mesura temporal d’emergència, esdevingués permanent a poc a poc. Li va donar al Govern fins al 14 de març per posar fi a l’ús indiscriminat de la vigilància i limitar-la als portadors confirmats de coronavirus que es neguen a l’interrogatori epidemiològic.

«Canviar el rumb»

«Esperem que aquesta sentència porti el Govern i la Knesset (Parlament) a fer una pausa i canviar el rumb d’aquest pendent relliscós de l’ús de mitjans extrems i antidemocràtics en la lluita contra l’epidèmia», va dir l’Associació pels Drets Civils a Israel.

«Crec que això és un crim contra la salut dels ciutadans israelians», va dir el viceministre de Salut Yoav Kisch a Twitter després del veredicte del Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

La tecnologia de rastreig de telèfons Shin Bet es coneixia anteriorment principalment com un mitjà per rastrejar militants palestins buscats. Israel ha informat fins ara de 778.172 casos de coronavirus i 5.758 morts.

Amb una tercera onada d’infeccions que va arribar al seu punt àlgid al gener, el contagi ha anat disminuint en les últimes setmanes, ja que les autoritats han administrat almenys una de les dues dosis de la vacuna a més de la meitat de la població del país, de 9 milions.