Al 8 de juliol

Ajornat el judici a Turquia contra els acusats per l’assassinat de Khashoggi

  • El tribunal que jutja l’execució del periodista saudita demana que s’hi inclogui l’informe dels EUA que assenyala Riad com a responsable

zentauroepp46285359 files  in this file photo taken on december 15  2014  then g181218142939

zentauroepp46285359 files in this file photo taken on december 15 2014 then g181218142939 / MOHAMMED AL-SHAIKH

2
Es llegeix en minuts

Un tribunal de Turquia ha ajornat aquest dijous fins al 8 de juliol els procediments del cas contra 26 saudites acusats per l’assassinat el 2018 de Jamal Khashoggi a l’interior del consolat saudita a Istanbul, després d’una breu vista celebrada dies després que un informe nord-americà apuntés al príncep hereu, Mohamed bin Salman, com a responsable de l’ordre de «capturar o assassinar» el periodista.

La vista s’ha celebrat en presència dels advocats dels 26 acusats, que estan sent jutjats en rebel·lia, i d’Hatice Cengiz, parella sentimental de Khashoggi, que ha reclamat que l’informe desclassificat als Estats Units sigui part de les proves.

«Reclamem que l’informe de la Intel·ligència nord-americana sigui inclòs», ha dit Ali Ceylan, advocat de Cengiz, segons ha informat l’agència turca de notícies DHA. La mateixa Cengiz ha remarcat que l’informe «imposa directament una responsabilitat sobre el príncep hereu (saudita)».

Per la seva banda, Edip Yilmaz, que treballava com a conductor al consolat i que ha comparegut com a testimoni ha manifestat durant el judici que no va arribar a veure Khashoggi. «Va passar una cosa rara, però no vam poder entendre el què», ha assenyalat, abans d’afegir que el cònsol va demanar que ningú anés a la seva residència.

Cadena perpètua per als acusats

La Fiscalia de Turquia ha demanat cadena perpètua per als 26 acusats i ha reclamat a Riad la seva extradició, a la qual cosa l’Aràbia Saudita s’ha negat defensant els seus propis processos de rendició de comptes.

El procés judicial a l’Aràbia Saudita va acabar al setembre quan, després del procés d’apel·lacions, van ser condemnades a penes de presó vuit persones, cosa que va reduinr la pena de mort dictada el desembre del 2019 contra cinc d’aquestes.

Saud al Qahtani, antic assessor de Bin Salman i un dels principals sospitosos, va ser alliberat per falta de proves. Així mateix, el número dos de la Intel·ligència saudita, Ahmed al-Asiri, i el cònsol general de l’Aràbia Saudita a Istanbul en el moment del crim, Mohamed al-Otaibi, van ser exonerats.

Denúncia contra Bin Salman

Notícies relacionades

La vista ha tingut lloc dos dies després que l’organització no governamental Reporters sense Fronteres (RSF) presentés una denúncia davant la Fiscalia d’Alemanya contra el príncep hereu saudita i altres alts càrrecs del país asiàtic per crims contra la humanitat en relació amb l’assassinat i la «detenció arbitrària» de 34 reporters en territori saudita.

Khashoggi, un periodista crític amb la casa reial saudita i que treballava per a ‘The Washington Post’, va desaparèixer el 2 d’octubre del 2018 després d’entrar al consolat saudita a Istanbul per gestionar uns documents per poder casar-se amb Cengiz. Allà va ser assassinat i esquarterat, sense que les seves restes hagin sigut trobades.