Eleccions amb polèmica

Yaki Pérez presenta un altre recurs i insisteix en el frau electoral a l’Equador

  • El recompte de 31 actes «recupera» 612 vots per al candidat indígena

Yaki Pérez presenta un altre recurs i insisteix en el frau electoral a l’Equador
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El candidat indígena equatorià Yaku Pérez va presentar aquest dilluns davant el Tribunal Contenciós Electoral (TCE) un últim recurs per al recompte de vots, i va insistir en la seva sospita que hi va haver un frau per impedir-li que passés a la segona ronda de la votació presidencial o balotatge del pròxim 11 d’abril.

Pérez va anar ahir a la tarda a la seu del TCE, a Quito, i va presentar un «recurs subjectiu» d’impugnació a una resolució del Consell Nacional Electoral (CNE), que divendres passat va admetre revisar amb prou feines 31 de les més de 20.000 actes amb presumptes inconsistències presentades pel candidat.

El recurs vol que es deixi de banda aquesta resolució «d’haver només obert 31 de les 21.050 actes», ja que això suposa una «burla a la intel·ligència dels equatorians», va assenyalar el líder indígena en declaracions a periodistes.

Pérez, no obstant, va remarcar que «el que és curiós» d’aquesta revisió mínima, és que després de conèixer el resultat «el frau es confirma», ja que és ell el que obté la quantitat de vots més gran del recompte.

«Hem recuperat 612 vots desposseïts» i, amb base a això, una simple progressió numèrica obre la possibilitat que el candidat indígena hagi sigut realment elegit per passar a la segona ronda de votacions presidencials, va remarcar.

L’escrutini preliminar del CNE de la primera volta, celebrada el 7 de febrer, va ubicar al primer lloc el progressista Andrés Arauz, amb el 32,72%, seguit del conservador Guillermo Lasso (19,74%) i l’indígena Yaku Pérez (19,39%), els tres amb més recolzament d’entre els setze candidats inscrits.

No obstant, Arauz no va arribar a obtenir prou vots per obtenir la presidència en aquesta sola elecció, per això es requereix la segona volta entre els dos més votats.

Notícies relacionades

Pérez insisteix que és ell qui hauria de passar al balotatge i assegura que això ocorreria si el CNE acceptés la possibilitat d’un recompte de vots sobre les 21.050 actes, que assegura que tenen inconsistències. Pel candidat indígena, el Consell Nacional Electoral «no vol transparentar» el procés i sembla estar «tapant les actes» amb inconsistències. Per això va insistir que ha presentat el recurs davant el Tribunal Contenciós Electoral, com una última acció en aquest àmbit, perquè s’accepti obrir les urnes de votació. No obstant, Pérez va recordar que també l’òrgan auditor general de l’Estat ha sol·licitat un peritatge sobre el sistema informàtic del CNE, per verificar la fiabilitat del procés en aquest camp.

Així mateix, va recordar que grups indígenes s’han sumat a una mobilització nacional pacífica de reclam pel presumpte «frau electoral» que, segons va dir, «no és un greuge només a Yaku Pérez», sinó contra els que van votar per un canvi al país. «La resistència continua» i les accions per exigir transparència busquen impedir que aquest tipus de situacions es repeteixin. «Avui m’ho fan a mi, demà a qualsevol altre candidat», va concloure. Les autoritats electorals, «si no han fet entremaliadures, que ens permetin obrir les urnes i allà ens donaran o ens treuran la raó», va reclamar Pérez.