L’impacte de la pandèmia

La suspensió del Carnaval provoca pèrdues milionàries al Brasil

  • Les celebracions del 2020 van moure 1.227 milions d’euros i s’esperava per a aquest any un creixement del 20%

  • Les autoritats de Rio de Janeiro avisen contra l’organització de celebracions clandestines

La suspensió del Carnaval provoca pèrdues milionàries al Brasil
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La pandèmia, amb els seus gairebé 10 milions d’infectats i més de 232.000 morts per Covid-19, ha deixat el Brasil sense el Carnaval per primera vegada en la seva història. Segons la Confederació Nacional del Comerç de Béns, Serveis i Turisme (CNC), les festes del 2020 van generar un moviment econòmic de 1.227 milions d’euros. Durant aquells dies febrils es van crear 25.000 llocs de treball temporals. Quan el virus semblava una amenaça llunyana, s’esperava un creixement del 20% per al 2021. Res d’això succeirà.

Fa 108 anys, la festa carioca va passar del febrer al juliol per un episodi excepcional: la mort del Barón de Río Branco, una figura important del Brasil imperial del segle XXI. Ni tan sols la grip espanyola el 1919 va interrompre el flux de comparses. La dictadura militar (1964-85) que tanta melancolia provoca al president Jair Bolsonaro, va intentar limitar la festa fins a penalitzar l’ús de les màscares. Però no va poder prohibir mai un dels esdeveniments que defineixen la cultura brasilera.

El Carnaval interromp el temps cronològic i inverteix per uns dies els valors i jerarquies. Quan acaba reneix gairebé immediatament. Se sent el batec de la nova edició amb delit. L’octubre passat, les autoritats paulistes i de Rio de Janeiro es van adonar que seria impossible portar-lo a terme i van proposar que les rues es fessin a l’hivern. Però aquest projecte és inviable a causa que el Carnaval és una màquina social que tarda gairebé una any a posar-se en marxa. Cal preparar disfresses, dissenyar lluentons, elaborar maquillatges, compondre cançons, assajar els balls, reparar l’hoteleria i, a més, planificar quant menjar i beguda ingeriran les multituds. Hi va haver costureres que es van quedar sense feina. Ballarins i músics a la ruïna. La indústria cervesera ha deixat de vendre més de 100 milions de litres. L’amo de les marques Brahma i Skol va decidir compensar els gairebé 20.000 venedors amb 35 euros per la falta de treball.

En comptes de cervesa, vacunes

La crisi sanitària ha generat una insòlita relació entre la beguda més preada pels brasilers per Carnaval i el combat del virus. Part de les vacunes que el Brasil ha comprat a la Xina seran transportades en les mateixes neveres de poliuretà que havien d’utilitzar els venedors ambulants als carrers destinats al sarau sense fi. Una adaptació d’aquestes caixes amb aïllament tèrmic permetrà el transport d’almenys tres milions de dosis als 27 estats del país. Part de la infraestructura utilitzada per a les fastuoses rues serà al seu torn reciclada com a espai d’immunització. Ni més ni menys que el Sambòdrom carioca, escenari de les competències de les comparses, el luxe desbocat, la coreografia i l’erotisme, s’ha convertit en un lloc on els avis reben les vacunes sense baixar dels automòbils.

Notícies relacionades

El carnaval tolera –i fins i tot exalta– la ruptura de la disciplina. Les mesures de bioseguretat obliguen els brasilers a oblidar-se d’aquestes transgressions anuals que solen tenir a Rio de Janeiro la seva màxima visibilitat. De fet, bona part dels gairebé 10 milions de visitants estrangers que va rebre la ‘ciutat meravellosa’ el 2020 van arribar per ser testimonis d’aquells moments irrepetibles de desimboltura. L’intendent de Rio de Janeiro, el conservador Eduardo Paes, va emetre un decret que contempla sancions per als que intentin organitzar carnavals clandestins. L’alcaldia ha prohibit les «concentracions, desfilades de gremis i ‘blocos’ (comparses de carrer)» així com qualsevol altra «activitat recreativa» entre els dies 12 i 22 de febrer.

Cantar, malgrat tot

El turisme es va enfonsar amb l’arribada de la pandèmia. El sector va perdre gairebé 400.000 llocs de treball molt abans que es decidís que no hi hauria Carnaval. Les grans escoles de samba van decidir mantenir el seu esperit de manera virtual. Amazon ha dissenyat una ‘playlist’ amb les cançons que s’havien preparat per a aquest febrer. Una es titula ‘Pasará’, i d’alguna manera deixava entreveure que els temps anòmals no s’acabaran tan aviat. «Hoy el mensaje es de esperanza/ Cuando termine la pandemia/ Y llega otro carnaval». Tot passa, fins i tot les penúries i, per això, la cançó s’acaba amb una certesa: «Vacuna, vacuna/ Si el obispo se fue/ ¡El virus también saldrá!».

Temes:

Brasil Carnaval