Obstrucció a la tasca humanitària de salvament marítim

Barcelona s’incorpora a la causa contra Salvini pel bloqueig de l’‘Open Arms’

L’ajuntament es persona contra «un ministre d’extrema dreta» que va posar en perill «la vida de moltíssimes persones a l’impedir que poguessin desembarcar»

Barcelona s’incorpora a la causa contra Salvini pel bloqueig de l’‘Open Arms’
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per comparèixer com a part civil en el procediment penal que se segueix a Palerm contra l’exministre de l’Interior italià Matteo Salvini per la seva política de «ports tancats», que va comportar el bloqueig de l’‘Open Arms’ 20 dies a alta mar amb 130 migrants rescatats en aigües del Mediterrani el 2019.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat davant el barco d’‘Open Arms’ amarrat al port de Barcelona que l’Ajuntament es persona en la causa contra «un ministre d’extrema dreta que va atacar directament Open Arms, va posar en perill la seva activitat i també la vida de moltíssimes persones a l’impedir que poguessin desembarcar».

«Persones que estaven en una situació de salut límit, per la qual cosa va posar en perill vides humanes», ha assenyalat Colau abans d’afegir: «Ens personem en aquesta causa judicial perquè si ataquen Open Arms sentim que ataquen tota la ciutat de Barcelona, una ciutat compromesa amb la defensa dels drets humans».

Colau recorda el «compromís» de Barcelona amb aquesta oenagé

En un comunicat, l’Ajuntament de Barcelona explica que amb la seva incorporació a la causa persegueix «denunciar l’obstrucció de Salvini a la tasca humanitària de salvament marítim, així com reclamar danys econòmics i morals, ja que en aquell moment el consistori i l’organització de rescat tenien un conveni per finançar l’expedició humanitària».

Per la seva banda, el director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, que ha acompanyat Colau, ha manifestat la seva satisfacció pel fet que l’Ajuntament de Barcelona es personi en la causa per «segrest, difamació i prevaricació» contra l’exministre Matteo Salvini i ha fet una crida a les organitzacions humanitàries a aprofitar-ho i presentar-se també com a acusació civil.

«Hem sigut perseguits, criticats, difamats i resulta que Open Arms té assegut al banc dels acusats un primer ministre italià que va tenir la gosadia de segrestar aquest barco i tenir-lo durant dies amb 130 persones a bord mancant tota mena de serveis d’assistència, que necessitaven ser evacuades i ser ateses perquè van ser rescatades del mar i eren nàufrags que fugien de la persecució de la tortura i el crim de Líbia», ha dit Camps.

Ha recordat també que, amb una acció judicial d’‘Open Arms’, van tombar el decret de «ports tancats» de Salvini, que multava «amb un milió d’euros» si rescataven migrants, que els prohibia l’entrada en aigües italianes i entrar als seus ports, i que va ser derogat.

Colau i Camps han coincidit a denunciar la «inacció» de la Unió Europea davant les morts en aigües del Mediterrani i l’incompliment per part dels Estats dels convenis internacionals, el dret marítim i els drets humans.

Durant l’estiu del 2019, el barco d’Open Arms, amb més de 130 persones a bord rescatades a alta mar, va estar 20 dies sense poder desembarcar els migrants rescatats a causa del decret del polític italià que impedia el desembarcament de persones recollides per barcos de rescat al país fins que el fiscal d’Agrigent (Sicília) ho va permetre.

Arran d’això, Open Arms va impugnar el decret de Salvini i la Fiscalia italiana va obrir un procediment penal en el qual l’organització humanitària és també part denunciant.

Notícies relacionades

El tribunal italià està investigant Salvini, entre d’altres, per un presumpte delicte de segrest per negar el desembarcament en un port italià de l’‘Open Arms’ i mantenir retingudes les persones que eren al barco.

El procediment judicial es troba ara en fase d’audiència preliminar i la pròxima sessió està prevista per al 20 de març a la capital siciliana.