CRISI MIGRATÒRIA

Salvini permet «contra la seva voluntat» el desembarcament de 27 menors de l''Open Arms'

El primer ministre italià accepta de mala gana la petició del primer ministre, Giuseppe Conte

zentauroepp49470067 minors who were among migrants stranded in the spanish migra190817173212

zentauroepp49470067 minors who were among migrants stranded in the spanish migra190817173212 / GUGLIELMO MANGIAPANE

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Molt al seu pesar i a través d’una carta, el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, ha accedit a la petició del primer ministre, Giuseppe Conte, d’autoritzar el desembarcament dels 27 menors no acompanyats del’‘Open Arms’, el vaixell humanitari que porta 16 dies al mar, tres dels quals en aigües italianes davant l’illa de Lampedusa.  Els joves ja estan en terra ferma. Poc abans que es fes pública la carta de Salvini, el fundador de l’oenagé espanyola, Oscar Camps, havia advertit que ja no podien garantir la seguretat a bord, amb constants baralles enmig d’unes condicions insalubres.

El llenguatge utilitzat per Salvini en la missiva enviada a Conte evidencia la complexitat política i jurídica de la crisi de l’‘Open Arms’ i com cada persona i institució implicada intenta treure’s de sobre la responsabilitat del drama humà i social del rescat. L’actitud condescendent del líder de la ultradretana Lliga és interpretada pels diaris ‘La Repubblica’ i ‘La Stampa’ com un intent de recuperar terreny després de fracassar el dia 12 en la seva intenció de presentar una moció de censura contra Contemoció de censura contra Conte i per dictar el ritme de la crisi de l’actual Executiu del qual forma part. “A desgrat meu i pel que fa a les meves competències i com a enèsim exemple de lleial col·laboració, disposo que no es posin obstacles a l’execució de la teva exclusiva determinació, no sense remarcar que continuaré perseguint en totes les instàncies judicials competents les raons del dret”, ha escrit Salvini a Conte.

Decret sobre seguretat

Divendres Salvini ja va apel·lar al Consell d’Estat contra la decisió del tribunal administratiu de Roma de permetre a la nau atracar a Lampedusa. D’altra banda, el decret sobre seguretat elaborat per Salvini i aprovat pel Parlament el passat 6 d’agost, quan va començar la crisi de l’‘Open Arms’, no preveu que sigui el primer ministre el que tingui l’última paraula sobre els desembarcaments, sinó el ministre de l’Interior.

Conte va informar aquesta setmana que finalment sis països, entre ells Espanya, estan disposats a fer-se càrrec de les persones migrants, independentment de la seva edat, tot i que Salvini ja ha manifestat el seu rebuig ja que, segons ha afirmat, “no ha sigut formalitzada”, és a dir, no està per escrit.

Quan al ministre de l’Interior li van preguntar pels immigrants que van anar evacuats d’urgència dijous i divendres de la nau per raons de salut, va respondre “mentides”. Poc abans, el cap del servei mèdic de Lampedusa, Francesco Cascio, que es troba de vacances, havia afirmat que entre les persones que van desembarcar aquells dies només hi havia un cas d’“otitis, fàcil de curar”.  “Si a bord de l’‘Open Arms’ hi ha nàufrags amb les patologies descrites a l’informe del Cisom (assistència mèdica de l’Ordre Militar dels Cavallers de Malta), no es tracta dels mateixos que han desembarcat, ja que les seves condicions eren bones”, va assenyalar el polític ultradretà. “Ens trobem davant l’enèsima presa de pèl de l’oenagé espanyola”, va afegir.

Inspecció mèdica

Notícies relacionades

A més dels metges del Cisom, van pujar també sanitaris de l’oenagé Emergency, que operen a diversos països del món. Tots ells van certificar 20 casos de sarna, ferides infectades d’armes de foc i “condicions higièniques i sanitàries pèssimes”. Cascio serà interrogat en els pròxims dies per la fiscalia d’Agrigento (Sicília), que ha obert un sumari per segrest de persones, sense que de moment hagi indicat un presumpte culpable. La tasca dels magistrats apunta a reconstruir la “cadena de comandament” de les diferents ordres donades en aquests dies per identificar el responsable.

En aquest context, divendres, els fiscals van enviar la policia de duanes a la seu del centre de salvament marítim de la Guàrdia Costanera de Roma (Imrcc), que dirigeix i coordina els rescats, perquè es confisqués de documents. Aquest dissabte la fiscalia ha disposat una inspecció mèdica a bord de la nau, mentre que el tribunal de menors de Palerm ja ha procedit a nomenar els tutors per als menors presents al vaixell.