cop al polític ultra

Salvini a un pas d'anar a judici pel bloqueig de l''Open Arms' fa un any

La decisió final la té ara el tribunal de Catània que pot fer que l'ultradretà segui al banc dels acusats per impedir l'any passat que atraqués el barco de l'oenagé espanyola amb persones immigrants rescatades

zentauroepp54300057 former interior minister matteo salvini leaves the senate pr200730194242

zentauroepp54300057 former interior minister matteo salvini leaves the senate pr200730194242 / Mauro Scrobogna

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Males notícies per a Matteo Salvini. Després d’un debat que ha començat aviat al matí i s’ha acabat avançada la tarda, el Senat italià ha donat aquest dijous el seu vistiplau definitiu perquè el líder del partit ultradretà italià de la Lliga sigui jutjat per haver impedit durant uns quants dies, l’agost de l’any passat, atracar una nau de l’oenagé espanyola Open Arms, amb uns 150 migrants rescatats al Mediterrani.

La decisió, que ha implicat desposseir el polític de la immunitat parlamentària de què es beneficia com a senador, significa que el Tribunal de Ministres de Catània, que és el que va demanar el seu enjudiciament, tornarà el cas a la justícia ordinària, al Tribunal de Catània, perquè prengui la decisió final. Salvini, que durant el seu mandat (fins al 5 de setembre del 2019), va fer de l’enduriment de la política migratòria italiana el seu principal estendard, està a un pas d’asseure’s al banc dels acusats

Els delictes que pesen sobre ell no són de poca importància: Salvini està acusat de segrest de persones i abús de poder quan era el ministre d’Interior. El que suposa un cop dur polític, com han remarcat els observadors italians. «No només està en joc el seu futur judicial, sinó en part el seu futur polític», ha escrit Claudio Tito, a les pàgines del diari progressista ‘La Repubblica’, al suggerir que el cas podria obrir la porta a la successió de Salvini com a cap de la Lliga.

Nova oenagé

La sorprenent decisió –en anteriors ocasions, Salvini s’havia salvat que òrgans parlamentaris es pronunciessin en contra seu– va ser possible gràcies al suport del grup del Govern, incloent-hi Itàlia Viva, el partit de l’exprimer ministre Matteo Renzi, que a la votació precedent s’havia abstingut de pronunciar-se en contra de l’ultradretà.

Notícies relacionades

«Aquesta nit hauré d’explicar al meu fill que el seu pare no és cap criminal ni un segrestador, només va complir el seu deure», ha dit el polític poques hores abans de la votació, amb to victimista. «Aquesta votació» és la prova que «la llei és igual per a tothom», ha sigut, el comentari d’Open Arms.  

La informació ha coincidit amb la notícia de la creació d’una nova oenagé que té l’objectiu d’afegir-se a les operacions de rescat de migrants al Mediterrani central. L’organització, que es diu Resq-People Saving People, és íntegrament italiana, cosa que evita que les autoritats d’aquest país al·leguin que es tracta d’un barco estranger i, per això, puguin rebutjar que atraqui en un port del país.