CIMERA A RIAD

El G-20 remarca la necessitat d'una vacuna assequible i universal

«No hi haurà una resposta eficaç que no sigui global i coordinada», avisa Macron

Diversos països reclamen enfortir l'OMS, víctima dels atacs dels EUA

zentauroepp55941602 a handout picture released by the jordanian royal palace on 201121203029

zentauroepp55941602 a handout picture released by the jordanian royal palace on 201121203029 / YOUSEF ALLAN

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una vacuna universal i assequible i coordinar les respostes davant un desafiament global. Va ser la reclamació gairebé unànime dels líders del G-20 aquest dissabte durant la primera jornada de la cimera virtual que acull l’Aràbia Saudita, presidenta de torn del grup, en plena segona onada de la pandèmia de coronavirus, amb més de 57 milions de casos i 1,3 milions de morts a tot el món. L’objectiu, segons van ressaltar alguns dels líders participants, entre ells l’espanyol Pedro Sánchez, és evitar que els països més pobres es quedin despenjats. «No hi haurà una resposta eficaç que no sigui global, coordinada i solidària», va destacar el president francès, Emmanuel Macron. «No estarem fora de perill fins que tothom estigui sa i estalvi», va dir, al seu torn, l’amfitrió de la cita, el rei saudita Salman bin Abdulaziz.

Tant Macron com la cancellera alemanya, Angela Merkel, van posar l’accent en la necessitat de contribuir econòmicament en els esforços perquè la vacuna sigui accessible. Es referien en concret a l’Accelerador de l’accés a les eines contra la Covid-19 i al seu mecanisme COVAX, una «plataforma global única destinada al desenvolupament, la producció i l’accés a medicaments, proves diagnòstiques i vacunes» contra el coronavirus. De moment, aquesta eina, que es va posar en marxa a finals d’abril, després de la cimera extraordinària del G-20 del març, ha aconseguit recaptar 4.220 milions d’euros i el seu objectiu és repartir 2.000 milions de dosis fins a finals del 2021.

La defensa del multilateralisme i d’organismes supranacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va ser un altre dels temes que es van abordar durant la reunió. Merkel i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, van instar a enfortir l’entitat, durament apallissada per l’Administració de Donald Trump, que va arribar fins i tot a retirar els EUA del seu si.

El repte de la recuperació

El dirigent d’Itàlia, que assumirà la presidència del G-20 l’any vinent, va anunciar també que durant el seu mandat promourà un esforç coordinat per superar la crisi econòmica amb especial atenció als països més vulnerables. I és que el repte és ingent, per la qual cosa tant l’Aràbia Saudita com alguns dels països participants van proposar que la recuperació sigui «inclusiva» i «sostenible».

En l’apartat econòmic, la Xina va reclamar «reduir els impostos i les barreres duaneres» i va instar a estudiar la possibilitat de «liberalitzar el comerç d’equipaments mèdics essencials». En la mateixa línia es van expressar el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que va criticar el reforç de la «tendència a aïllar-se» i a «elevar novament murs de duana», i el president de Rússia, Vladímir Putin, que va advocar pel final de les pràctiques proteccionistes i de les sancions unilaterals per salvar els grans desafiaments que esperen al món quan comenci a recuperar-se de la pandèmia de coronavirus.

En un altre moment de la seva intervenció, el president xinès, Xi Jinping, va proposar una coordinació internacional més gran per facilitar el moviment de persones a través de dues eines: «vies ràpides» o corredors que facilitin els viatges ordenats i un mecanisme pel qual els resultats de les proves de coronavirus dels viatgers puguin ser reconeguts internacionalment a través de codis de salut digitals.

Notícies relacionades

Com en tota cimera, en aquesta també hi va haver versos solts. Van ser els dirigents dels EUA i el Brasil. Tots dos van treure pit de la seva gestió de la crisi sanitària. El discurs de Trump es va centrar a dir que ell ha fet «una feina absolutament increïble durant el seu mandat, sobre el pla econòmic i davant la pandèmia», va explicar a l’agència France Presse un delegat que va tenir accés a l’al·locució. «Des de l’inici, nosaltres vam saber que era necessari cuidar de la salut i de l’economia simultàniament. El temps ve a donar-nos la raó», va dir Jair Bolsonaro. Els EUA i el Brasil són els dos països que acumulen més morts a tot el món (254.897 i 168.613, respectivament, segons el recompte de la Universitat Johns Hopkins) i també, juntament amb l’Índia, els que encapçalen el podi de contagis.

El mateix Trump de sempre

Durant el mandat que està a punt de concloure, després de la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions del passat 3 de novembre, Trump no ha ocultat el seu menyspreu pels fòrums multilaterals. En aquesta ocasió no ha sigut diferent. La Casa Blanca va mantenir fins a l’últim minut la incògnita sobre la seva participació en el conclave. I una vegada a la reunió, l’encara inquilí de la Casa Blanca la va abandonar després del seu discurs per desplaçar-se al seu club privat de Virginia a jugar a golf. En el seu lloc va deixar el secretari del Tresor, Steven Mnuchin.