Líders mundials

La cimera del G-20 de l'Aràbia Saudita serà l'última de l''era Trump'

Espanya aprecia una millora en l'actitud dels EUA en els últims dies en la reunió d'aquest cap de setmana

Els negociadors confien en un acord dels 20 sobre canvi climàtic i el paper de l'OMS contra el virus

rosas55913040 cumbre g20 arabia saudi201119185104

rosas55913040 cumbre g20 arabia saudi201119185104 / FAYEZ NURELDINE

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern espanyol ha observat en els últims dies un rellevant canvi d’actitud en la delegació dels EUA a favor d’arribar a acords en matèria de clima, comerç, desigualtat de gènere i multilateralisme en la cimera del G-20 que aquest cap de setmana se celebra de manera virtual a Riad (Aràbia Saudita).

El 2019, els EUA van evitar afegir-se a la declaració final de la cimera del G-20 a Osaka (Japó) pel desacord del seu president, Donald Trump, amb l’Acord de París contra el canvi climàtic. Tampoc hi havia expectatives de sumar-hi aquest any els EUA. A més, les converses entre els negociadors (‘xerpes’, en la terminologia diplomàtica) des de principis d’any tampoc auguraven acords pel que fa al paper de l’ONU i de l’OMS en la lluita global contra la pandèmia. Així mateix, hi havia dificultats per conciliar els interessos dels EUA i la Xina en una comunicació conjunta relativa a les regles de joc del comerç internacional. I la presidència de l’Aràbia Saudita, país aliat dels EUA, feia témer dificultats per remarcar l’afany del G-20 en la lluita contra la desigualtat de la dona.

‘Efecte Biden’

No obstant, fonts de la delegació espanyola han apreciat en els últims dies un canvi rellevant en els negociadors dels EUA que fa pensar que en aquesta cimera sí que serà possible un acord entre 20, no de «19 +1», com a Osaka.

El canvi d’actitud s’atribueix al relleu de Donald Trump a la Casa Blanca després de la recent victòria electoral de Joe Biden i l’actitud cooperativa del demòcrata en les relacions internacionals. Amb tot, aquestes mateixes fonts aconsellen prudència, ja que continua snet impredictible la reacció de qui encara ocupa la Casa Blanca. De fet, tot i que el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, serà present (de manera virtual) a l’Aràbia Saudita, encara continua la incertesa sobre la participació de Donald Trump en la cimera.

Pandèmia, economia i drets humans

Notícies relacionades

Així, la cimera d’aquest cap de setmana a Riad estarà marcada per la lluita global contra la pandèmia i contra les seves conseqüències econòmiques, sota l’ombra del pròxim relleu presidencial als EUA. En una intervenció prèvia a la trobada, la directora del Fons Monetari Internacional, Kristalina Georgieva, va cridar aquest dijous a eliminar les barreres comercials per a la tecnologia mèdica per afavorir la lluita contra el virus en tot el món. «Tot i que està a punt d’arribar la solució mèdica a la crisi, el camí per a la recuperació econòmica continua sent difícil i propens als retrocessos», va dir Georgieva.

En la primera cimera organitzada per un país àrab, diferents organitzacions critiquen durament l’Aràbia Saudita en matèria de drets humans. Amnistia Internacional ha instat els líders del G-20 a denunciar «la descarada hipocresia» de les autoritats saudites sobre els drets de les dones i l’empresonament d’activistes.