REUNIÓ A RIAD

Pandèmia i multilateralisme, els reptes del G-20 que engega aquest dissabte a l'Aràbia Saudita

La UE confia que la reunió marqui un «nou començament» per a les relacions internacionals

La de l'Aràbia Saudita serà l'última cimera amb Trump al capdavant de la Casa Blanca

zentauroepp55931966 family photo  for annual g20 summit world leaders is project201120194329

zentauroepp55931966 family photo for annual g20 summit world leaders is project201120194329 / NAEL SHYOUKHI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte els líders del Grup dels 20 (G-20) engeguen a Riad, la capital de l’Aràbia Saudita, una cimera marcada per la pandèmia de coronavirus que aquest any ha fuetejat el món i amb el repte de reconstruir un multilateralisme en hores baixes a causa principalment als atacs assestats pel president sortint dels EUA, Donald Trump. L’impacte de la pandèmia és més que evident en aquesta reunió, ja que els líders no s’han desplaçat a Riad i hi participaran per via telemàtica.

A l’agenda de la primera jornada de la cimera hi ha l’abordatge de la crisi econòmica provocada per la irrupció del Covid-19. Els països membres es mostren a favor de destacar la necessitat d’insistir en en el fet que la resposta ha de ser expansiva per protegir el teixit productiu de les economies, així com donar facilitats als països més vulnerables per pagar el deute provocat per la pandèmia. Els ministres d’Economia del G-20 ja han acordat ampliar fins al juny de l’any que ve la Suspensió del Servei del Deute (DSSI, en les seves sigles en anglès).

EUA i l’OMS

Serà clau la posició dels Estats Units sobre el paper de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la seva funció en la fase de les vacunes que es preveu que s’iniciï l’any que ve, després dels avenços anunciats pels diferents laboratoris que les estan investigant. Durant la pandèmia, Trump ha atacat durament l’OMS, que va acusar d’«encobrir la propagació del coronavirus», va congelar les aportacions econòmiques i finalment va acabar traient el seu país de l’organisme.

«L’OMS ha d’exercir un paper líder. I sí, ha d’aprendre les lliçons d’aquesta crisi i millorar la seva efectivitat [...] De fet, tots els països han de millorar els seus esforços comuns», va dir aquest divendres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una roda de premsa prèvia a la cimera en què va anunciar que la UE el 2021 acollirà un fòrum global de salut durant la presidència italiana del G-20.

La dirigent europea també va posar èmfasi als líders que es reuniran aquest dissabte a Riad en la necessitat de fer un esforç econòmic més destacat per garantir que els països pobres també tenen accés a les vacunes i tractaments contra la Covid. «El finançament sembla molt gran, però és petit en comparació amb el cost de la pandèmia», va afirmar.

Canvi d’actitud

Notícies relacionades

Al tancament d’aquesta edició, la Casa Blanca no havia confirmat la participació del president nord-americà al conclave. En tot cas, els negociadors que preparen la cimera han apreciat un canvi d’actitud en la delegació dels EUA, procliu a arribar a acords en matèria de clima, comerç, desigualtat de gènere o multilateralisme. L’any passat, a la cimera d’Osaka, Washington va trencar el consens i es va desentendre de la declaració final pel seu rebuig de l’Acord de París sobre canvi climàtic.

Aquest dissabte Von der Leyen va mostrar la seva confiança en el fet que la cita del G-20 de Riad suposi «un nou començament per al multilateralisme». Segons Von der Leyen, el canvi que ja s’ha començat a notar als EUA en qüestions pràctiques respon a la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions del 3 de novembre passat. Falta per veure si Trump –o el seu representant en el G-20– segueix el camí obert pels seus negociadors o manté l’aposta pel nacionalisme i el proteccionisme econòmic en la seva última cimera al capdavant de la Casa Blanca.