UN DELS 'SWING STATES'

¿Quin paper pot jugar Florida en les eleccions dels EUA el 2020?

Malgrat que les enquestes donen una victòria a Biden per només dos punts, el constant canvi de color de l'estat deixa moltes incògnites sense resoldre

U.S. President Donald Trump throws a face mask from the stage during a campaign rally, his first since being treated for the coronavirus disease (COVID-19), at Orlando Sanford International Airport in Sanford, Florida, U.S., October 12, 2020. REUTERS/Jonathan Ernst

U.S. President Donald Trump throws a face mask from the stage during a campaign rally, his first since being treated for the coronavirus disease (COVID-19), at Orlando Sanford International Airport in Sanford, Florida, U.S., October 12, 2020. REUTERS/Jonathan Ernst / JONATHAN ERNST (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Begoña González

Els Estats Units elegiran el seu president el 3 de novembre i, com cada any, Florida és l’estat més desitjat pels dos candidats. Tant el demòcrata i actualment favorit de les enquestes, Joe Biden, com el republicà i encara president, Donald Trump, necessiten aconseguir aquests vots per proclamar-se vencedors. 

Amb els seus 55 electors, el màxim nombre de compromissaris per estat de tot el país, Florida és considerada pels nord-americans com la joia de la corona electoral. La quantitat de vots que surten d’aquest estat sol decantar la balança cap a un dels candidats per arribar a aconseguir els 270 recolzaments necessaris per a la victòria.

Territori castigat per la Covid

Florida ha sigut un dels estats més castigats per la pandèmia de Covid, i ha arribat a registrar xifres de més de 10.000 casos únics en 24 hores durant dies i un rècord de 15.000 el mes de juliol. L’estat, amb una població de 21,4 milions d’habitants, suma diàriament milers de nous casos als seus més de 700.000 contagiats.

Les dures mesures aplicades pel govern republicà per mirar de contenir la Covid han causat forts estralls en l’economia de l’Estat i han deixat milers de persones sense feina i furioses amb l’Administració de Trump per la falta d’ajuts. 

Enquestes ajustades

Notícies relacionades

Malgrat que les enquestes donen una victòria a Biden per només dos punts, el constant canvi de color de l’estat deixa moltes incògnites sense resoldre. Si bé altres estats han canviat notablement durant les últimes eleccions, els canvis a diferents parts de Florida sempre semblen equilibrar-se, i cap candidat supera per més d’un grapat de punts l’altre.

De moment, i a falta encara d’uns dies per a la cita electoral, en la qual votaran la majoria de ciutadans, el vot per correu ja ha marcat una fita a l’estat del sud. Els votants demòcrates tenen una predisposició més gran al vot per correu, i aquesta dada ha insuflat optimisme al partit de Biden. D’altra banda, encara s’espera que el vot republicà repunti en els vots presencials emesos el mateix dia de l’elecció i amb això s’equilibrin de nou els resultats.