CARRERA A LA CASA BLANCA

¿Quins són els 9 estats clau de les eleccions dels EUA 2020?

Donald Trump és clar favorit en 22 estats, Joe Biden en 20, i la resta de territoris estan en disputa

zentauroepp45779127 voters mark their ballots at a polling station during the mi201006125839

zentauroepp45779127 voters mark their ballots at a polling station during the mi201006125839 / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

6
Es llegeix en minuts
Begoña González

Els Estats Units elegiran el seu president el pròxim 3 de novembre i com cada any, els estats frontissa. o ‘swing states’, seran decisius per al resultat final de les eleccions. 

El sistema electoral del país nord-americà és una elecció indirecta, en la qual els votants elegeixen els compromissaris de cada estat, que al seu torn són els encarregats d’escollir el nou president i vicepresident a través del Col·legi Electoral. El candidat que més vots s’emporta a cada estat s’adjudica tots els compromissaris de l’estat.

Per aquesta raó, als Estats Units es donen situacions com la que va portar en els últims comicis Trump a la presidència malgrat haver aconseguit prop de dos milions de vots menys que la seva adversària política, Hillary Clinton

El valor dels estats frontissa

En aquest sentit, el color dels estats es torna crucial per a l’elecció. Cada estat entrega la totalitat dels seus vots a un sol candidat, per la qual cosa aconseguir estats com Florida, que compta amb 29 vots, es torna crucial per als partits.  Els estats, per tant, tenen més o menys influència en la determinació del resultat de l’elecció en funció de la quantitat de vots i com de clara tinguin l’orientació política. 

Estats com Massachusetts i Vermont voten de forma gairebé inamovible el candidat demòcrata, mentre que altres, com Wyoming i Alabama, el republicà. No obstant, els estats que fluctuen entre un partit i un altre i la diferència entre candidats tot just supera el parell de punts percentuals són els que en última instància decideixen qui guanya l’elecció. «Els estats frontissa solen ser sempre els mateixos perquè les lleialtats polítiques als Estats Units acostumen a estar ben definides», assegura el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona Cesáreo Rodríguez-Aguilera a EL PERIÓDICO.

Segons els antecedents electorals i les últimes enquestes, Trump és clar favorit en 22 estats, i en canvi, Biden s’espera que guanyi amb certa comoditat en 20 estats i a Washington DC. «Les estadístiques donen la victòria a Biden en la majoria d’estats i l’afavoreixen bastant als estats frontissa, tot i que aquestes dades solen ser molt volàtils fins a l’últim moment, prova d’això és el que va passar l’any passat amb Clinton», explica Rodríguez-Aguilera.

Els altres set estats en els quals no es perfila clarament el guanyador es disputaran de 137 vots més al Col·legi, que són amb gairebé total seguretat els que definiran el pròxim president. «Malgrat que avui les enquestes donin un guanyador, en el cas de la política nord-americana és probable que hi hagi canvis sense anar més lluny per temes com el contagi de Covid de Trump, la situació econòmica del moment i fins i tot comentaris que puguin fer els candidats en relació amb alguns estats que decantin la balança per un o altre», assegura Rodríguez-Aguilera. 

Florida (29 electors)

Amb els seus 29 electors, Florida és considerada pels nord-americans com la joia de la corona electoral. La quantitat de vots que surten d’aquest estat sol decantar la balança cap a un dels candidats per arribar a aconseguir els 270 recolzaments necessaris per a la victòria. Malgrat que les enquestes donen una victòria a Biden per només dos punts, el constant canvi de color de l’estat deixa moltes incògnites sense resoldre. Si bé altres estats han canviat notablement durant les últimes eleccions, els canvis en diferents parts de Florida sempre semblen equilibrar-se, i cap candidat supera per més d’un grapat de punts l’altre. En el cas de Florida, les enquestes donen la victòria per tan sols 1 punt percentual a Biden, amb una estimació del 49% dels vots, davant el 48% de Trump. 

Carolina del Nord (15 electors)

Carolina del Nord és un dels estats més crucials en la carrera cap a la Casa Blanca. Amb els seus 15 electors, aquest estat va donar junt amb els altres la victòria a Barack Obama el 2008 però posteriorment ha sigut un lloc predominantment republicà. Malgrat això, la pèrdua d’influència de la indústria al territori i la creixent població militar han donat un petit tomb als recolzaments. Per ara, les enquestes vaticinen una victòria demòcrata per un 50% dels vots davant el 47% que s’espera que aconsegueixin els republicans.

Arizona (11 electors)

Els 11 electors de l’estat d’Arizona són encara una de les grans incògnites en la carrera presidencial. En aquest estat conflueixen diversos marcats corrents de vot. D’una banda, els votants amb títols universitaris que es decanten cap als demòcrates, mentre que els votants sense títols prefereixen els republicans, així mateix, a l’estat hi ha una cada vegada més poderosa població llatina que comença a reclamar la seva força política. Actualment, a Arizona les enquestes donen la victòria a Biden per un 4% més de vots amb un estimat del 50% dels vots davant el 46% que vaticinen per a Trump. 

Ohio (18 electors)

Segons les últimes enquestes, en aquest estat de 18 electors Trump tindria un 50% dels vots davant el 47% que es preveu que aconsegueixi Biden. En les últimes eleccions Ohio va donar la victòria al candidat republicà, però en els dos anteriors comicis va acabar vencent el candidat demòcrata. Així mateix, la consecució de la victòria en aquest estat sol anar de la mà dels estats limítrofs de Michigan i Pennsilvània.

Geòrgia (16 electors)

En aquest estat, les enquestes donen un clar empat entre candidats quant a intenció de vot. Pel que sembla, Biden superaria Trump per tan sols un 1% dels vots amb una estimació del 49% dels vots, davant el 48% que s’espera que aconsegueixi Trump. Malgrat que en les tres últimes cites electorals l’estat ha acabat sumant els seus 16 electors al recompte republicà, en les dues últimes trobades les enquestes vaticinaven un canvi de poders i una victòria demòcrata que encara no ha arribat. 

Iowa (6 electors)

Malgrat tenir només 6 electors, el resultat electoral de l’estat d’Iowa és una de les grans incògnites d’aquestes eleccions. Fins a l’última cita electoral, havia sigut un territori marcadament demòcrata, però les enquestes actuals donen un empat al 48% d’intenció de vot per als dos candidats. Els agricultors d’Iowa han sentit profundament els efectes de les polítiques comercials de Trump i els pagaments d’assistència agrícola de la seva administració, però com la majoria dels estats, el coronavirus ha tingut un efecte enorme en l’economia local i la propagació del virus en les plantes empaquetadores de carn d’Iowa han caldejat els ànims de molts empresaris locals.

Pennsilvània (20 electors)

L’estat natal de Joe Biden es va convertir al vermell el 2016 després d’una tendència demòcrata en comicis anteriors. Ara, si no torna a sumar els seus 20 electors al partit demòcrata complicarà bastant l’accés de Joe Biden a la Casa Blanca. Després de Florida, Pennsilvània és l’estat amb més vots en joc per als demòcrates. Trump va ser el primer republicà en canviar el color del territori des de George H.W. Bush el 1988 i el seu triomf en aquest territori va declinar la balança cap al magnat el 2016. Les enquestes actuals apunten a una recuperació dels 20 electors per part dels demòcrates amb un avantatge del 51% dels recolzaments, davant el 45% que podria obtenir Trump.

Wisconsin (10 electors)

Notícies relacionades

Junt amb Pennsilvània i Michigan, Wisconsin va ser un dels tres estats clau que el 2016 van donar la victòria al candidat republicà. Des de les enquestes d’estiu, Biden avantatja Trump en aquest petit feu per 7 punts percentuals. Els sondejos auguren un 53% dels vots per al candidat demòcrata i el 44% per al republicà. L’estat es troba encara immers en un gran conflicte racial després de les protestes que van sorgir arran del tiroteig al jove negre Jacob Blake en mans de la policia. El posicionament dels candidats en el conflicte han contribuït a consolidar els recolzaments de cada un al territori. 

Michigan (16 electors)

Després del sorprenent canvi de color en les passades eleccions de l’estat de Michigan, tradicionalment demòcrata però que el 2016 es va passar a sumar els seus electors als republicans, aquest any torna a ser un estat clau. Els 16 electors de l’estat seran crucials per decidir la victòria de qualsevol dels candidats, però les enquestes vaticinen un canvi de colors amb el triomf de Biden per un 51% dels vots davant el 44% que auguren per a Trump.