ELECCIONS EUA 2020

¿Per què Pennsilvània pot decidir el resultat de les eleccions dels EUA?

L'estat del nord-est del país és un dels coneguts com a 'estats frontissa' per la seva encara poc clara tendència política aquest pròxim 3 de novembre

zentauroepp55498997 debate201022183248

zentauroepp55498997 debate201022183248 / BRIAN SNYDER

1
Es llegeix en minuts
Begoña González

Pennsilvània és un estat del nord-est dels Estats Units i una de les tretze colònies angleses originals. Tradicionalment englobat en els coneguts com a estats frontissa o ‘swing states’, s’ha convertit, en aquesta cita electoral, en l’estat que podria decidir la presidència nord-americana. 

Després de Florida, que compta amb 55 electors, Pennsilvània, amb 20, és l’estat frontissa amb més pes pel qual es debaten els candidats a la presidència. Malgrat tenir una marcada trajectòria demòcrata, l’estat natal de Joe Biden es va convertir al vermell el 2016. Ara, si no torna a sumar els seus 20 electors al partit de Biden complicarà bastant l’accés del candidat a la Casa Blanca. 

El territori de Pennsilvània és molt variat, ja que inclou àmplies extensions de camps de cultiu i parcs nacionals amb boscos i muntanyes i grans ciutats com Filadèlfia, la més gran de l’estat, que exhibeix la seva rica història a l’Independence Hall (el lloc on es van firmar la Declaració d’Independència i la Constitució nord-americanes) i la Campana de la Llibertat. 

Victòria de Trump

Trump va guanyar Pennsilvània per menys d’1 punt percentual el 2016. La seva capacitat per canviar aquest estat i els dos camps de batalla de l’Oest Mitjà de Michigan i Wisconsin va ajudar a assegurar la seva victòria al col·legi electoral i pot tornar a ser crucial en aquesta cita del 2020. 

Notícies relacionades

El 2016, després d’un fort declivi industrial prolongat en els anys anteriors, els mítings del mandatari nord-americà van aconseguir convèncer els treballadors blancs que el seu programa podria arreglar la situació de la indústria de l’estat. La seva força electoral va fer que fessin canviar la lleialtat del partit i acabar sumant els seus vots electorals el candidat republicà. 

Trump va ser el primer republicà a canviar el color del territori des de George H. W. Bush el 1988 i el seu triomf en aquest territori va declinar la balança cap al magnat el 2016. Les enquestes actuals apunten a una recuperació dels 20 electors per part dels demòcrates amb un avantatge del 50% dels recolzaments, davant el 45% que podria obtenir Trump.