CORONAVIRUS AL VATICÀ

El papa Francesc demana disculpes per no saludar els seus fidels

El pontífex renuncia a acostar-se als seus seguidors per evitar aglomeracions i contagis de coronavirus

zentauroepp55407953 vatican city  vatican city state  holy see    14 10 2020   p201014114514

zentauroepp55407953 vatican city vatican city state holy see 14 10 2020 p201014114514 / MAURIZIO BRAMBATTI

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Papa havia reprès les audiències generals dels dimecres amb els fidels el 2 de setembre, després de sis mesos d’aturada pel confinament. No obstant, no ha sigut fins avui quan ha anunciat, a contracor, que deixava de saludar els creients per respectar les mesures sanitàries.

El pontífex argentí, que va demanar disculpes per aquesta restricció, va dir des del seu tron a l’aula Pau VI del Vaticà: «Com faig normalment, jo voldria baixar i acostar-me a vosaltres per saludar-vos, però amb les noves prescripcions és millor mantenir les distàncies i als malalts els saludo de tot cor des d’aquí».

Per primera vegada avui, no ha passat pel passadís central per saludar els fidels de la platea, com sol fer normalment, i al final tampoc ha recorregut la primera fila. Al final de la seva catequesi va valorar que els centenars de fidels que l’escoltaven mantinguessin la distància física i els va demanar disculpes per no podem acostar-s’hi. «Quan jo baixo tots venen i llavors s’agrupen, i el problema és que hi ha perill de contagi. Per això cadascú amb la mascareta i mantenint la distància podem seguir endavant amb les audiències», va explicar.

Sense mascareta

«Disculpeu-me si avui us saludo des de lluny però crec que si tots com a ciutadans complim les prescripcions de les autoritats, això serà una ajuda per acabar amb aquesta pandèmia. Gràcies», va dir, suscitant l’aplaudiment dels seus fidels. Igual com en l’audiència de dimecres de la setmana passada, Francesc, de 83 anys, no va portar la mascareta, obligatòria a la Ciutat del Vaticà, tot i que en aquesta ocasió sí que la utilitzaven alguns dels seus col·laboradors, tot i que no tots.

Notícies relacionades

Per contra, els membres de la Guàrdia Suïssa, que garanteixen la seguretat del Papa, portaven mascareta, ja que el Vaticà va confirmar dilluns que quatre d’ells havien donat positiu per coronavirus.  

La restricció en la salutació del pontífex es dona en un moment en què els casos de contagis a Itàlia van a l’alça. Dimarts, es van vorejar els 6.000 positius, xifres que no es registraven des de març, en els pitjors moments de la pandèmia, tot i que en l’actualitat es fan més proves.