Previsions de la Generalitat

Els catalans gastaran menys l’any que ve i el creixement econòmic es refredarà fins al 2%

La Generalitat publica el seu informe anual de l’evolució macroeconòmica i augura un creixement del PIB del 2,6% per a aquest any

Els catalans gastaran menys l’any que ve i el creixement econòmic es refredarà fins al 2%
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant aquests últims anys, l’economia catalana ha anat creixent a un ritme elevat, dels més destacats dins del Vell Continent i triplicant o quadruplicant el d’estats com França o Alemanya. Un dels motors d’aquest creixement ha sigut fins ara la despesa de les famílies. Els salaris pugen, la gent té l’expectativa que l’economia funciona i consumeix, i posa en circulació diners i dona ales a empreses i autònoms. No obstant, aquest consum començarà a disminuir a partir de l’any que ve, així com la despesa pública de les administracions i això provocarà un refredament global de l’economia, que, malgrat això, mantindrà unes expectatives de creixement superiors a la mitjana europea.

La Generalitat de Catalunya ha presentat aquest dilluns l’informe anual de l’economia catalana, en el qual projecta l’evolució del PIB català a mitjà termini. Recull que el 2024 el PIB va créixer un 3,6% interanual, estima que aquest exercici creixerà un 2,6% i aventura que l’any que ve augmentarà un 2%. Gran part d’aquest creixement se sustenta per l’empenta del consum intern i aquest no s’explicaria sense l’actual bon moment del mercat laboral.

No és casualitat que la setmana passada es conegués la dada que Catalunya havia batut al juny un nou rècord d’ocupació i per primera vegada en la seva història havia superat els 3,9 milions de treballadors en actiu. Ni abans de l’esclat de la bombolla immobiliària i financera hi havia hagut tants catalans afiliats a la Seguretat Social.

Malgrat les bones dades, la consellera d’Economia, Alícia Romero, ha reconegut que durant els últims anys s’ha crescut més en quantitat que en quantitat, malgrat les recents millores quant a productivitat i PIB per càpita. I que l’economia catalana té malgrat el seu bon moment reptes importants, com reduir els elevats índexs de desigualtat que hi ha rere aquests rècords d’ocupació.

Notícies relacionades

No en va, un de cada quatre ocupats catalans cobra el salari mínim o menys i un de cada quatre habitants de Catalunya –el 24%, segons taxa AROPE– viuen en risc de pobresa, segons les últimes dades d’Idescat. «Hauríem de créixer podent repartir millor aquesta riquesa», ha afirmat Romero.

Més creixement que els veïns

Un descens gradual del seu ritme de creixement que seguirà un camí inversament proporcional al del conjunt de l’economia de la zona euro. Si el 2024 la zona euro va créixer un 0,9%, les previsions de la Comissió Europea projecten un 0,9% per al 2025 i un 1,4% el 2026. Els volums de creixement de l’economia catalana seran molt similars per a aquest any als del conjunt de l’economia espanyola i lleugerament inferiors segons el projectat per a l’any que ve.