Guerra comercial

La UE i els EUA avancen cap a un «principi d’acord» després d’una trucada entre Trump i Von der Leyen

La Comissió Europea continua amb els contactes polítics i tècnics, amb el 9 de juliol com a data límit

La UE i els EUA avancen cap a un «principi d’acord» després d’una trucada entre Trump i Von der Leyen

Europa Press/Contacto/Bonnie Cash - Pool via CNP

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha assegurat aquest dilluns haver aconseguit avenços cap a un «principi d’acord» comercial amb els Estats Units per frenar l’escalada aranzelària abans que expiri la treva per negociar el pròxim 9 de juliol, després d’una trucada entre la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, i el president dels EUA, Donald Trump, aquest diumenge.

«Hi ha hagut avenços cap a un principi d’acord, divendres ho consultem amb els nostres estats membres. La nostra presidenta va parlar ahir amb el president nord-americà. I estem treballant molt en tots els fronts, a tota màquina, per aconseguir alguna cosa abans del 9 de juliol», ha dit el portaveu comunitari de comerç, Olof Gill, durant la roda de premsa diària de la Comissió. Gill ha evitat entrar en detalls sobre en quin punt es troben aquestes negociacions, i ha al·legat que és un moment «sensible» i ha insistit que es tracta «del principi del final», almenys per a un principi d’acord.

Gill ha afegit que els contactes continuen a nivell tècnic i també polític, al més alt nivell, per tancar al més aviat possible el tracte. De fet, la Comissió ha confirmat aquest dilluns que Von der Leyen i Trump van parlar per telèfon diumenge passat. Aquesta conversa no s’havia fet pública fins ara, ni per part de l’Executiu comunitari ni tampoc de la Casa Blanca. La Comissió ha evitat entrar en detalls sobre el contingut d’aquesta, i es limita a assegurar que va ser «un bon intercanvi».

A contrarellotge

Queden tot just 48 hores perquè expiri la treva aranzelària que Trump va anunciar el mes d’abril passat per donar marge a les negociacions. La Comissió ha assegurat que el viatge del comissari de Comerç, Maros Sefcovic, la setmana passada a Washington ha permès fer avenços substancials. Però de moment, l’acord no està tancat.

La mateixa presidenta de la Comissió va reconèixer divendres passat que tancar un acord comercial amb els Estats Units, amb un volum d’intercanvi de més d’1,5 trillions d’euros, en només 90 dies, era «impossible». No obstant, Von der Leyen es va mostrar optimista respecte a la possibilitat de tancar un principi d’acord que rebaixi la tensió entre els dos socis i continuar negociant.

Després de l’última ronda de contactes a Washington, divendres passat, la directora general de Comerç de la Comissió,Sabine Weyand, i el poderós cap de gabinet de la presidenta de la Comissió, Björn Seibert, van informar els governs de l’estat de les negociacions. Amb prou feines han transcendit detalls de l’oferta que els Vint-i-set van tenir sobre la taula, més enllà que passaria per acceptar un increment del 10% en bona part de les exportacions europees. A canvi, la UE vol rebaixes en àrees concretes.

La carta

Diumenge passat, Trump va anunciar «cartes» o «acords» aranzelaris per a aquest dilluns a les dotze del matí, sis de la tarda hora espanyola. El dubte és què rebrà la Unió Europea en aquest context. Si no s’aconsegueix un acord abans de dimecres, el secretari de Comerç dels Estats Units, Howard Lutnick, va assegurar que els anomenats aranzels «recíprocs» entrarien en vigor l’1 d’agost.

Gill ha insistit que la Comissió continua treballant amb el 9 de juliol com a data límit. «No comentarem cartes que no hem rebut, i tampoc comentarem els comentaris de l’Administració nord-americana. Continuem treballant per complir el termini del 9 de juliol i, en aquest sentit, a nivell polític i tècnic, els contactes entre la UE i els EUA continuen», ha dit el portaveu de la Comissió.

Notícies relacionades

Brussel·les té diverses cartes sobre la taula en cas que les negociacions fracassin. D’una banda, hi ha la llista de contramesures per valor de 21.000 milions d’euros en resposta als aranzels del 25% sobre l’acer i l’alumini, suspesa per donar marge a negociar. D’altra banda, una bateria d’aranzels a tall de represàlia davant els aranzels «recíprocs» del 20%, que afectarien 95.000 milions d’importacions nord-americans i que la Comissió estava consultant encara amb els governs europeus i la indústria.

Malgrat que la Comissió ha insistit que estava preparada per respondre si no aconseguia un acord «beneficiós mútuament», Brussel·les ha rebaixat significativament el to aquest dilluns, cosa que fa preveure que hi pugui haver un acord en potència. Gill ha reconegut que l’Executiu ha conclòs els contactes amb els països i sectors afectats, però que, de moment, «no hi ha cap pla immediat per fer res amb aquesta llista».