Pandèmia

Coronavirus a Nova York: Anuncien tancament de negocis no essencials

El governador Andrew Cuomo va assenyalar que gimnasos, bars o centres de cura personal es mantindran tancats a les àrees on s'han registrat més contagis de Covid-19

zentauroepp53008184 new york  united states   02 04 2020   a pedestrian crosses 200403174623

zentauroepp53008184 new york united states 02 04 2020 a pedestrian crosses 200403174623 / PETER FOLEY

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, va anunciar el tancament dels negocis no essencials a les zones afectades per importants brots de coronavirus a l’estat, i va revelar un nou sistema esglaonat, que determinarà les activitats permeses en relació amb el nombre de casos de cada zona.

«Les aglomeracions causen infeccions, les infeccions causen agrupacions de casos i les agrupacions de casos causen la propagació per les comunitats», va afirmar Cuomo en una roda de premsa.

Mesures d’emergència

Les noves mesures de l’estat de Nova York portaran al tancament de negocis com gimnasos, bars o centres de cura personal en algunes zones de Brooklyn i Queens, així com les àrees de Rockland, Orange, Nassau i Binghamton, on el percentatge d’infecció ha registrat un important augment en les últimes setmanes.

Segons el nou sistema anunciat pel governador, les àrees amb brots seran considerades com a zones vermelles, on, a més del tancament de negocis no essencials, es decretarà el tancament de totes les escoles, es prohibiran totes les aglomeracions, els restaurants només podran servir menjar per emportar i els centres religiosos només podran estar a un 25 per cent de la seva capacitat i fins a un màxim de 10 persones.

Semàfor epidemiològic

Les àrees que envolten la zona vermella seran les taronges, on també hauran de tancar totes les escoles, les reunions es reduiran a grups de 10 persones, tancaran els negocis que es considerin d’alt risc (com gimnasos o establiments de cura personal) i els restaurants només podran rebre clients en zones exteriors, en taules de no més de quatre persones.

En les zones grogues, que envoltaran les taronges i són considerades àrees de contenció, tots els negocis es podran mantenir oberts, així com els centres educatius, on s’haurà de fer proves a estudiants i professors de manera aleatòria cada setmana, mentre que als restaurants els grups de comensals, tant en interior com en exterior, es continuaran limitant a quatre.

Accions de governs locals

Cuomo, que aquest dilluns ja va anunciar el tancament d’escoles a les àrees que estan registrant els brots, va tornar a assenyalar la falta d’acció de les autoritats locals per implementar les mesures de distanciament social i d’ús de mascaretes a Nova York.

«Els governs locals han d’implementar les lleis. Podem passar-nos tot el dia dissenyant lleis i normes, però només funcionaran si es fan complir. [...] I la falta de la seva execució ha contribuït a aquest problema», va afirmar el governador davant la premsa, que va assenyalar nombrosos concerts, festes i celebracions religioses que s’han produït durant l’estiu.

Jueus ortodoxos

Les noves normes començaran a implementar-se aquest divendres com a tard, i estaran vigents durant 14 dies, fins que l’estat torni a avaluar la situació.

Notícies relacionades

Cuomo també va assenyalar que les comunitats més afectades són aquelles en què s’acumulen els jueus ortodoxos, i va afirmar que ha mantingut converses amb els seus líders per demanar que aquest sector de la població segueixi les normes.

«Entenc la imposició que això suposa per a ells, però els he dit que necessito la cooperació i la seva col·laboració», va explicar.