Memòria històrica

Lleó XIV porta l'Empordà al cor: la creu papal conté relíquies d'un màrtir executat a Pont de Molins

Amb aquest símbol el Pontífex ret homenatge al beat Anselmo Polanco, bisbe de Terol afusellat al final de la Guerra Civil a la comarca

El seu gest és un homenatge als valents que van mantenir la fe en els moments més foscos de la història

El Papa porta al coll la relíquia dun màrtir executat a Pont de Molins

El Papa porta al coll la relíquia dun màrtir executat a Pont de Molins / Cedida

3
Es llegeix en minuts
Sònia Fuentes

El nou Papa, Lleó XIV, ha captat l'atenció mundial en la seva primera aparició com a pontífex, no només pel seu nomenament, sinó també per un detall carregat de simbolisme: la creu pectoral que va lluir el passat 8 de maig, dia de la seva elecció quan es va presentar al món des de la Lògia Central de la Basílica de Sant Pere. Aquesta creu conté relíquies de sants agustinians, entre ells el beat Anselmo Polanco, bisbe de Terol i màrtir de la persecució religiosa a Espanya (1936-1939), executat a Pont de Molins.

Els fets del 7 de febrer de 1939

Anselmo Polanco, bisbe de Terol i membre de l'orde dels agustinians, va ser capturat durant la retirada de l'exèrcit republicà al final de la Guerra Civil Espanyola i afusellat el 7 de febrer de 1939 al barranc de Can Tretze, a Pont de Molins, Alt Empordà. Nomenat bisbe el 1935, Polanco va optar per quedar-se al costat dels seus fidels malgrat tenir l'oportunitat de fugir, convertint-se així en un símbol de fidelitat i sacrifici. Capturat després de la caiguda de Terol i traslladat entre diverses presons fins al dia de la seva execució, va decidir romandre amb els seus fidels. El seu cos va ser cremat i enterrat provisionalment; més tard fou traslladat a la catedral de Terol. Va ser beatificat per Joan Pau II el 1995 en reconeixement del seu sacrifici i dedicació.

Amb aquesta creu, Lleó XIV ret homenatge als valents que van mantenir la fe en els moments més foscos. La Creu Papal és un símbol del Papa, feta amb tres bigues horitzontals que representen els tres regnes d'influència del Papa: l'església, el món i el cel.

El monument es va construir el 1940 /

Ajuntament de Pont de Molins

Monument al lloc dels fets

L'any 1940, el règim franquista va erigir un monument al lloc dels fets, conegut com el Mausoleu dels Màrtirs de Terol a Pont de Molins. Aquest monument recorda l’execució del 7 de febrer de 1939 d'un total de 42 presoners durant la retirada republicana —entre ells Anselmo Polanco, el seu vicari general Felipe Ripoll, el coronel Domingo Rey d'Harcourt i altres militars espanyols, italians i un aviador alemany— traslladats a Pont de Molins.

Malgrat les ordres del general republicà Vicente Rojo per protegir els presoners, un escamot actiu d'unitats republicanes els va conduir al barranc on van ser afusellats i cremats.

Aquest monument es va construir amb treballs forçats dels presoners republicans i consta d'una placeta enllosada amb un altar de pedra i un escut franquista amb l'àliga imperial situat al mur posterior. Aquest escut ha estat objecte de controvèrsia i actes vandàlics al llarg dels anys. 

Actes vandàlics

L'espai ha patit un deteriorament greu amb actes vandàlics i manca de manteniment. El monument es troba al còrrec Can Tretze, prop de la carretera que connecta Pont de Molins amb les Escaules. El lloc està senyalitzat però està apartat, contribuint això al seu abandonament. "Fa uns 5 o 6 anys van arrencar l'àliga i queden només trossos de la creu. Sota el petit pont d'accés hi ha un nom escrit al ciment d'un dels treballadors", expliquen des de l'associació local Gas Mountain que ha difós el simbolisme d'aquesta creu a les seves xarxes socials. 

Aquesta connexió entre el nou Papa i l'Empordà permet redescobrir i honorar la memòria d'Anselmo Polanco i dels altres màrtirs. També convida a reflexionar sobre la importància de preservar no només la història local sinó també la memòria històrica col·lectiva. El barranc de Can Tretze és un indret carregat d'història que recorda aquest episodi ocorregut durant els darrers dies del conflicte.

El monument ha patit actes vandàlics /

Cedida Gas Mountain

Homenatge al lloc dels fets

Cada any, descendents del bisbe Polanco i altres fidels organitzen una cerimònia commemorativa amb missa i processó al lloc. Tanmateix, aquest monument ha esdevingut un espai controvertit amb opinions dividides sobre la seva preservació. 

El paratge de Pont de Molins on es troba el monument /

Cedida Gas Mountain
Notícies relacionades

Aquest indret simbolitza les complexitats de la memòria històrica a l'Empordà i la necessitat d'espais que permetin reflexionar sobre els errors del passat per construir un futur més just. La vinculació actual del Papa Lleó XIV amb Anselmo Polanco podria ser una oportunitat per recuperar l’interès pel lloc i pels fets històrics que hi van tenir lloc.

L'Ajuntament de Pont de Molins ha expressat la necessitat d'una preservació adequada amb una explicació històrica objectiva que inclogui tant el context com les repercussions posteriors.