LA MAJORIA, CADETS

26 morts a l'estavellar-se un avió militar a Ucraïna

L'aeronau, un Antonov 26, transportava 27 persones i va poder tenir una fallada al motor

undefined55112348 in this tv grab released by ukraine s emergency situation mi200925214357

undefined55112348 in this tv grab released by ukraine s emergency situation mi200925214357

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Vint-i-sis persones, majoritàriament estudiants d’una escola militar, van morir en l’accident d’un avió de transport militar que es va estavellar aquest divendres en un vol d’entrenament a l’est d’Ucraïna per una possible fallada de motor.

«Ucraïna ha perdut 26 dels seus fills», va dir a Facebook el president Volodimir Zelenski, que va viatjar al lloc del fet i va decretar un dia de dol nacional dissabte. En el balanç anterior figuraven 23 morts i dos desapareguts.

En total, l’avió transportava 27 persones, set tripulants i 20 estudiants de la universitat nacional d’aviació de Járkov (aquest). Dos estudiants van sobreviure a la catàstrofe, però un d’ells, en estat «extremadament greu», va morir dissabte al matí, segons el ministre de sanitat.

El segon ferit pateix una commoció cerebral, però la seva vida no corre perill, segons es va informar des de la clínica militar on se l’està atenent.

Aterratge d’emergència

L’avió, un Antonov An-26, es va estavellar divendres a la nit en un vol d’entrenament a dos quilòmetres de l’aeroport militar de Chuguev, a prop de Járkov.

Segons informes preliminars, el comandant de la tripulació que pilotava l’avió va informar que un dels motors s’havia avariat set minuts abans de l’accident i va demanar un aterratge d’emergència, va precisar el Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU). Els estudiants no estaven involucrats en el pilotatge, va afegir el SBU.

El ministre de Defensa, Andrii Taran, va afirmar que «molt probablement l’avió va tocar el terra amb l’ala», segons un comunicat de la seva cartera. L’avió va ser construït el 1977, però encara podia volar durant tres anys sense renovacions, va assegurar Taran.

Condolences internacionals

Líders estrangers, entre ells el president polonès Andrzej Duda, el primer ministre canadenc Justin Trudeau i el cap de la diplomàcia de la Unió Europea Josep Borrell, van enviar missatges de condolences des de divendres.

Notícies relacionades

L’Antonov An-26 és un avió de transport lleuger dissenyat a Ucraïna en l’època soviètica. Amb una longitud de 24 metres, pot volar a una velocitat de creuer de 440 km/h.

Diversos avions militars s’han estavellat a Ucraïna en vols d’entrenament en els últims anys.