RELLEU AL PAÍS NIPÓ

Un continuista guanya la carrera en el seu partit per succeir Abe al capdavant del Govern japonès

Yoshiside Suga serà escollit primer ministre dimecres

zentauroepp54923995 inter200914100749

zentauroepp54923995 inter200914100749 / EUGENE HOSHIKO

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Yoshiside Suga ha sigut elegit pel partit conservador per rellevar Shinzo Abe i liderar una nova etapa en un Govern que s’assemblarà molt a l’anterior. La descomposició de l’esquerra converteix el procés successori en un tràmit: es donava per descomptat que l’actual secretari en cap del Gabinet guanyaria la votació interna com és segur que serà investit primer ministre aquest dimecres al Parlament.  

Suga ha obtingut 377 vots de 535, amb un oceà de distància respecte a l’exministre de Defensa Shigeru Ishiba i l’excap d’Exteriors Fumio Kushida. L’imminent primer ministre havia aconseguit el recolzament de les principals faccions del Partit Democràtic Liberal (PDL) i la controvertida exclusió de la votació dels membres de base, inclinats cap a Ishiba, va excloure qualsevol risc.  

Abe va renunciar el mes passat a acabar el seu mandat per les complicacions de la seva colitis ulcerosa crònica després de vuit anys al poder, un rècord en un país que encadenava efímers primers ministres. Suga serà ratificat aquest dimecres en una sessió extraordinària de la Dieta o Parlament gràcies a la majoria de la coalició liberal a les dues càmeres. Entre les files del PDl s’especula amb la possibilitat que Suga convoqui eleccions anticipades en els pròxims mesos per assegurar-se un mandat complet i blindar-se davant les previsibles crítiques que no va sortir de les urnes. Taro Aso, el poderós ministre de Finances, ha sigut l’últim a defensar-les.  

Una discreta mà dreta

Suga ha sigut la discreta mà dreta d’Abe des que aquest va iniciar la seva segona etapa en la direcció del país. Des de la representació del Govern ha tractat els problemes que hereta ara. No en són pocs. La llista inclou els estructurals, com una economia gripada durant dues dècades que aquest any ha entrat en recessió, l’envelliment  de la població i la desigualtat de sexes.

I els nous, com la lluita contra la pandèmia i la gestió dels Jocs Olímpics de Tòquio que, després de la seva suspensió, se celebraran l’estiu vinent si el virus ho permet. També assumeix un context internacional complex, en el qual haurà de consolidar els vincles amb el guanyador de les eleccions dels Estats Units, el seu paraigua militar, sense irritar la Xina, el seu flotador comercial i amb la qual acumula plets històrics i territorials. 

Notícies relacionades

El polític de 71 anys s’entén com un cinturó de seguretat davant aquest amuntegament de reptes que desaconsella els experiments. Suga s’ha presentat com el candidat de la continuïtat i ha proclamat la vigència de les abenomics, l’audaç fórmula del seu predecessor que uneix els estímuls fiscals amb la relaxació de la política monetària.  

Suga, fill d’un agricultor i aliè a les estirps polítiques, és pragmàtic, conciliador i enemic de la burocràcia territorial. També ha defensat mesures que al seu país són etiquetades de reformistes, com l’augment de la competència entre els operadors de telefonia, la necessitat d’aprimar les institucions financeres regionals i la introducció de casinos per estimular el turisme.  

Temes:

Japó