CRISI SANITÀRIA

Tornada al col·le a Escòcia entre «nervis i ansietat»

L'ús de la mascareta és voluntari tant per als alumnes com per al personal de les escoles

Els sindicats de docents es mostren cautelosos i acusen el Govern de no tenir un pla alternatiu en cas d'una segona onada

zentauroepp54445302 11 august 2020  scotland  kelso  students arrive at kelso hi200811170122

zentauroepp54445302 11 august 2020 scotland kelso students arrive at kelso hi200811170122 / DPA via Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Contents per retrobar-se amb els amics, una mica nerviosos per la por del contagi, per a alguns alumnes britànics va arribar aquest dimarts el moment de tornar a classe. Després de cinc mesos sense trepitjar les aules, el retorn a l’escola al Regne Unit ha començat per Escòcia. Les escoles a les illes de Shetland i a la regió dels  Borders van ser les primeres a reobrir dimarts les portes.

L’arribada dels estudiants a primera hora va marcar el començament d’un pla esglaonat, controlat per les autoritats locals, que ha de culminar amb tots els alumnes escocesos, entorn de 700.000, asseguts als seus pupitres el 18 d’agost. Així arrencarà un nou curs ple d’interrogants. A la veïna Anglaterra la tornada a la vida escolar, prevista per al setembre, és contemplada amb gran aprensió.

Nervis i ansietat

Carregats amb bosses i  motxilles, però sense mascareta (és voluntària, per a ells i per al personal) alguns nois i noies declaraven no poder esperar per veure els seus companys. «Ha sigut molt temps, serà formidable», deia una nena de 12 anys. «Durant el confinament estàvem en contacte, però al final ja no sabies de què parlar, perquè no passava res», comentava un altre xaval. Alguns tenien la vista posada en futurs exàmens i en com recuperar el temps perdut. A un altre, el que més li preocupava era no contagiar la seva àvia.

La ministra principal, Nicola Sturgeon, que ha empès des del Govern autònom la reobertura, va insistir que s’està mirant de fer de manera «segura i efectiva», tot i que va reconèixer que «hi haurà nervis i ansietat entre els nens, els pares i professors aquesta setmana», una cosa «perfectament comprensible». No obstant, va assenyalar: «Tots nosaltres sabem que la reobertura de les escoles és fonamental per als nens, la seva educació, el seu desenvolupament personal».

Les escoles han remodelat la distribució d’espais, buscant la seguretat més gran, amb portes d’entrada única diferent de les de la sortida.  Es mirarà de limitar la quantitat d’alumnes que deambulen alhora per l’edifici, i s’intentarà que es mantinguin al més distanciats possible. «Hi ha una mica d’ansietat, però per a això som aquí, per fer que tot això sigui rutinari», declarava a la BBC Jill Lothian, directora de la Kelso High School als Borders. Al centre cada classe té un «punt de neteja» amb desinfectant perquè els alumnes netegin les cadires i taules.

Tancament de pubs

Notícies relacionades

Segons un sondeig del sindicat d’ensenyants escocès, EIS, només el 18% dels 24.000 professors interrogats estan convençuts que el retorn a l’escola no implica perill de contagi. Els dubtes augmenten especialment a Aberdeen, on un brot de Covid-19 ha obligat a tornar a tancar pubs, bars i a limitar els desplaçaments.

El tancament dels pubs i altres llocs de diversió col·lectiva és el que estan demanant alguns experts, a canvi de reobrir plenament les escoles a Anglaterra, per poder mantenir a ratlla l’epidèmia.  L’intent fallit de retorn a classe al juny podria tornar a repetir-se al setembre. Boris Johnson s’enfronta a un nou pols amb els professors. Un sindicat proposa alternar la presència dels estudiants, que acudirien dues setmanes al mes en total a classe, per evitar el contacte. Un altre sindicat d’educació, NEU, ha facilitat als seus membres una llista amb 200 mesures sanitàries per prendre per aconseguir una protecció efectiva. També acusen el Govern de no tenir un pla alternatiu en cas d’una segona onada de contagis massius.