DIPUTATS EN FUNCIONS

La Xina prorroga un any la legislatura de Hong Kong

El Govern local va posposar les eleccions fins al setembre del 2021 per la pandèmia

zentauroepp54438261 prominent hong kong democracy activist agnes chow  c  is lea200811151731

zentauroepp54438261 prominent hong kong democracy activist agnes chow c is lea200811151731 / DANIEL SUEN

1
Es llegeix en minuts
El Periodico

El Comitè Permanent de l’Assemblea Nacional Popular xinesa va decidir aquest dimarts prolongar durant almenys un any l’actual legislatura del Parlament de Hong Kong després que el Govern local decidís posposar les eleccions a diputat de la ciutat fins al setembre del 2021 per la pandèmia de la Covid-19.

Segons l’agència oficial de notícies Xinhua, el Legislatiu xinès va resoldre que els diputats continuïn en funcions durant «almenys un any» a partir del 30 de setembre i que la pròxima legislatura a Hong Kong mantingui la seva durada habitual, de quatre anys.

Amb aquesta decisió, el Comitè Permanent busca concloure el debat sobre com resoldre el buit parlamentari causat per l’ajornament dels comicis, ja que la llei hongkonguesa estipula que les legislatures duren quatre anys, per la qual cosa l’actual hauria de finalitzar el pròxim 30 de setembre.

Nou repunt

Les eleccions, previstes inicialment per al 6 de setembre d’aquest any, van ser ajornades per l’Executiu local a causa que Hong Kong està immers en un nou repunt de contagis de Covid-19. Es tracta del primer ajornament de les legislatives a l’antiga colònia britànica des que van començar a organitzar-se aquests comicis el 1985, i la cap del Govern local, Carrie Lam, va haver d’invocar una legislació de l’esmentada època colonial que li atorga poders d’emergència per fer-ho, ja que la normativa parlamentària només li permetia posposar-les un màxim de dues setmanes.

Notícies relacionades

Malgrat que Lam va negar que hi hagués una motivació política darrere de la decisió i va assegurar que només es devia a l’empitjorament de la crisi del coronavirus a la ciutat, els prodemòcrates van denunciar que tant el Govern com Pequín buscaven evitar que l’oposició aconseguís la majoria en el Consell Legislatiu.

El moviment prodemòcrata ha patit en els últims dies un gran cop amb la detenció de destacades figures com el magnat de la premsa Jimmy Lai, flagell de Pequín i del Govern local, i l’activista i líder del dissolt partit Demosisto Agnes Chow en aplicació de la controvertida llei de seguretat nacional. A tots dos se’ls acusa de «conspiració amb forces estrangeres».

Temes:

Xina Hong Kong