NOU CAS DE VIOLÈNCIA POLICIAL

Un vídeo mostra un altre pres negre que va morir als EUA després de queixar-se de no poder respirar

Les imatges es van captar a la presó del comtat de Frosyth i han aparegut a la CNN després d'autoritzar-ho un jutge de Carolina Nord

zentauroepp54383159 brienne neville  daughter of john neville  reads a poem she 200808153949

zentauroepp54383159 brienne neville daughter of john neville reads a poem she 200808153949 / Allison Lee Isley

1
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest dissabte imatges de vídeo difoses per la cadena de televisió CNN mostren un pres de raça negra als Estats Units queixant-se de no poder respirar, mentre és atès per cinc funcionaris de presó i una infermera, abans de morir en un hospital.

En la gravació es pot veure John Elliott Neville, de 56 anys, dient en nombroses ocasions «no puc respirar», la mateixa frase que va pronunciar a finals de maig un altre afroamericà, George Floyd, a Minneapolis, abans de morir asfixiat quan era detingut per un policia blanc. La mort de Floyd va desencadenar una onada de protestes i disturbis a diverses ciutats dels Estats Units que van durar setmanes.

Trasllat de cel·la

Durant els aproximadament 45 minuts de gravacions fetes amb les càmeres corporals i habituals dels agents el 2 de desembre, un dia després de la seva detenció, es veu Neville desorientat i amb dificultats per respirar, subjectat pels cinc funcionaris que el traslladen fora de la seva cel·la.

Notícies relacionades

Al principi, els agents li demanen que s’estiri i li notifiquen que acaba de patir convulsions, per després traslladar-lo de cel·la. Neville es queixa i diu: «Deixeu-me anar» i «Ajudeu-me». Un dels funcionaris li diu: «John, escolta’m. Tens un problema mèdic. Necessites tranquil·litzar-te». No obstant el pres crida i mira d’escapolir-se: «Deixeu-me anar, deixeu-me anar. Moveu les mans, aixequeu-me. ¡Vinga!» Després, Neville es va quedar inconscient i va morir més tard en un hospital.

Els cinc funcionaris de presó i la infermera han sigut imputats d’homicidi involuntari pel fiscal del districte del comtat de Forsyth, Jim O’Neill, i se’ls ha donat de baixa dels seus llocs de treball.