alerta a Itàlia

Roma enviarà militars a Sicília per frenar el caos migratori

Creix l'arribada de pasteres a l'illa mentre més d'un centenar de refugiats en quarantena aconsegueixen fugir de dos centres d'acolliment

La població tem que s'estengui la Covid-19, cosa que aprofita l'extrema dreta per intensificar el discurs xenòfob

zentauroepp54264759 migrants arrive in porto empedocle  sicily  aboard two milit200728135739

zentauroepp54264759 migrants arrive in porto empedocle sicily aboard two milit200728135739 / Fabio Peonia

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Amb el coronavirus encara en circulació i diversos centres d’immigrants saturats per un repunt en l’arribada de refugiats des del nord de l’Àfrica, la tensió a Sicília torna a estar al límit. Dues fugues massives d’immigrants que estaven en quarantena a les localitats de Pian del Lago (Caltanisetta) i Porto Empedocle (Agrigento) estan generant caos i alarma a l’illa italiana, i han obligat el Govern a anunciar l’enviament al més aviat possible de militars per controlar la situació. 

La ministra de l’Interior d’Itàlia, Luciana Lamorgese, va respondre ahir així a una petició del president regional de Sicília, Nello Musumeci, que ha sol·licitat suport per contenir «la pressió migratòria que pateix l’illa». El malestar entre la població l’ha aprofitat l’extrema dreta per organitzar protestes i intensificar el discurs xenòfob.  

Lamorgese també ha confirmat el trasllat de part dels immigrants actualment a Sicília a altres centres italians, així com l’enviament a l’illa italiana d’una «nau de grans dimensions» perquè els nouvinguts puguin efectuar allà la seva quarantena obligatòria. L’arribada es preveu per als «pròxims dies», segons la ministra. L’ús d’aquests barcos, molt criticat per les oenagés, ha començat a fer-se des de la primavera passada, coincidint amb l’explosió de la pandèmia a Itàlia i amb la imposició de les mesures per frenar el virus. 

Tranquil·litzar la població

La situació es va precipitar dilluns, en tan sols 24 hores, es van registrar les dues fugues d’immigrants. La primera, diumenge, va ocórrer a Caltanisetta, on el centre d’acolliment va informar de la fugida d’uns 184 immigrants, cosa que va generar «pànic entre els residents», segons l’alcalde de la localitat, Roberto Gambino. 

La segona fuga es va produir ahir en el centre d’Agrigento, que allotjava 520 immigrants si bé la seva capacitat és per a només 100 persones. Així mateix, altres grups s’han allunyat en els dies passats del centre de Pozzallo i de l’illa de Pantelleria. Tot i així, les autoritats van intentar tranquil·litzar la població a l’assegurar que «gairebé tots» els immigrants fugits han sigut detinguts per la policia i que cap ha donat positiu de la Covid-19.  

De poc ha servit. L’ocasió ha sigut aprofitada per l’extrema dreta. La senadora de la ultradretana Lliga Angela Maraventano va participar ahir a la nit en una protesta a l’avinguda que porta al moll comercial de Lampedusa. «Hem bloquejat tot, no entra ningú i no surt ningú. Estem cansats, ara ja n’hi ha prou», va dir.

L’alcalde progressista de Lampedusa, Totó Martello, ja va avisar fa alguns dies de la gravetat de la situació. I crític també ha sigut el ministre d’Exteriors i un dels líders del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio.  

Tensió amb Tunísia

Notícies relacionades

El cas també ha avivat la tensió amb Tunísia, país des del qual han sortit més de 5.000 de les 12.000 persones que han arribat en pasteres o han sigut rescatades per les oenagés des de gener fins a la setmana passada, segons dades de les autoritats italianes i de l’ACNUR. Dilluns, la imatge de l’arribada a Lampedusa d’onze tunisians, amb un gos caniche a bord del seu bot de goma, va ser àmpliament cobert per la premsa italiana. 

Lamorgese es va reunir amb el president del país nord-africà, Kaïs Saïed, que li va assegurar que Tunísia intensificarà «els controls a les seves fronteres marítimes per fer front a les activitats dels traficants», segons va dir la ministra italiana. Aquest matí han aparegut tres noves pasteres amb uns cent migrants. Van ser interceptades per la Guàrdia Costanera.