exemplar gestió de la pandèmia

Nova Zelanda es declara el primer país «lliure» del virus

El país mantindrà tancades les fronteres, tot i que estudia posar en marxa una «bombolla» aèria amb Austràlia

undefined53378740 wellington  new zealand   may 11  prime minister jacinda ard200512163408

undefined53378740 wellington new zealand may 11 prime minister jacinda ard200512163408 / Pool

1
Es llegeix en minuts
Efe

Nova Zelanda tornarà demà dimarts a la pràctica normalitat després que la nació oceànica informés que ja no té cap infectat al seu territori, segons va anunciar aquest dilluns la seva primera ministra, Jacinda Ardern.

El govern neozelandès ha anunciat avui la relaxació de mesures al nivell més baix, cosa que a la pràctica implica que els ciutadans poden tornar als seus llocs de treball i reprendre les seves activitats quotidianes.

«Avui, 75 dies després (de declarar el màxim nivell d’alerta), estem a punt» per a la tornada a la normalitat, va declarar la mandatària, la gestió de la pandèmia de la qual ha sigut lloada internacionalment.

Nova Zelanda, que fins ara ha confirmat 1.154 infectats, amb 22 de morts, va entrar en «emergència nacional» el 25 de març amb tan sols 50 contagiats.

Les mesures de restricció, unes de les més estrictes implementades al món, han permès al país controlar la propagació del virus i les autoritats sanitàries neozelandeses esperen declarar-lo erradicat del seu territori el 15 de juny.

«No som immunes al que passa a la resta del món, però a diferència de la resta del món no només hem protegit la salut dels neozelandesos, sinó que comencem amb la nostra recuperació econòmica», va recalcar Ardern.

Fronteres tancades

No obstant, Nova Zelanda mantindrà tancades les fronteres, tot i que estudia posar en marxa una «bombolla» aèria amb Austràlia, si bé això no té data.

«Ningú vol posar en perill els èxits dels neozelandesos», va afirmar Ardern a l’evitar establir un hipotètic calendari.

Un dels aspectes clau d’aquesta «nova normalitat» és l’ús d’un codi QR que cal escanejar amb el telèfon mòbil a l’entrada i sortida dels negocis i permet a les autoritats un ràpid rastreig si sorgeix un nou brot.

Notícies relacionades

Fa més de 17 dies que el país oceànic no detecta cap nou cas del coronavirus i aquest dilluns les seves autoritats sanitàries van anunciar el resultat negatiu en les proves de la Covid-19 de l’únic cas que quedava.

Nova Zelanda preveu haver eliminat dins de les seves fronteres el virus per al 15 de juny, quan es compleixin 28 dies des que es va donar l’alta a l’últim cas d’«infecció local per font desconeguda».