previsió «realista»

Austràlia i Nova Zelanda ajornen al setembre l'obertura de les seves fronteres

Estudien un pla perquè es faci un vol de prova entre les capitals dels dos països el pròxim 1 de juliol, davant de la impaciència d'alguns sectors

segea52953513 melbourne  australia   28 03 2020   police officers inform b200328092026

segea52953513 melbourne australia 28 03 2020 police officers inform b200328092026 / SCOTT BARBOUR

2
Es llegeix en minuts
Efe

El mes de setembre és una data «realista» per iniciar la «bombolla aèria» entre Austràlia i Nova Zelanda i reprendre els vols entre tots dos països, les fronteres dels quals es van tancar per la pandèmia de Covid-19, va dir aquest dijous la primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern.

«El mes de setembre és una data realista, però no estic donant detalls específics sobre la data. Com és sabut, el primer ministre (australià, Scott) Morrison i jo tenim moltes ganes de veure avenços en l’obertura de les nostres fronteres al més aviat possible i de forma segura», va declarar Ardern a periodistes a Wellington.

Tant Austràlia com Nova Zelanda, països que han aconseguit controlar i erradicar la pandèmia de Covid-19, respectivament, esperen que un grup de treball els entregui a principis de juny un pla per a la reobertura de les seves fronteres.

Aquest Grup de Treball Represa del Turisme va presentar dimecres al govern del Territori de la Capital Australiana, que inclou Canberra, un pla perquè es faci un vol de prova entre la capital australiana i la neozelandesa, Wellington, el pròxim 1 de juliol, davant de la impaciència d’alguns sectors.

«Estem dient que els viatges a Nova Zelanda començaran definitivament l’1 de juliol i a partir del 10 de setembre podrem considerar si es poden obrir altres bombolles», va afirmar el president de la Cambra Australiana de Comerç i Turisme, John Hart, en declaracions recollides pel portal Executive Traveller.

No obstant, aquest cronograma, que, a més, pretén incloure els països del Pacífic, no és més que un suggeriment, ja que correspon als governs dels dos països decidir quan reobrir les seves fronteres comunes, que van tancar a finals de març per la pandèmia.

Ardern, que ha sigut elogiada mundialment per l’adopció de mesures primerenques i dràstiques per erradicar el virus, s’ha mostrat cautelosa davant de la reobertura de fronteres, tot i que ja es fa sentir la pressió del seu soci en el govern, el vicepresident i líder de Nova Zelanda Primer, Winston Peters, que demana una reobertura immediata.

Peters, a més, considera que els estudiants estrangers, que aporten anualment uns 5.000 milions de NZD (3.095 milions d’USD o 2.810 milions d’EUR) a l’economia neozelandesa, han d’obtenir el permís per entrar «com més ràpid millor».

A Austràlia la represa dels vols és complexa ja que estats com el de Nova Gal·les del Sud, la capital del qual és Sydney, volen obrir les seves fronteres al més aviat possible, mentre que d’altres, com el de Queensland, asseguren que les mantindran tancades fins al setembre.

Notícies relacionades

Austràlia, que té més de 7.100 casos, incloent-hi 103 morts i menys de 15 infeccions diàries des de fa més d’una setmana, va percebre en l’exercici fiscal 2018-19 al voltant de 60.800 milions d’AUD (40.261 milions d’USD o 36.518 milions d’EUR) en turisme directe.

El turisme a Nova Zelanda, que ha detectat 1.154 casos de Covid-19, entre els quals 22 morts i actualment no té cap persona hospitalitzada per la malaltia, és la principal exportació del país i genera un ingrés directe de 16.200 milions NZD (10.047 milions USD o 9.116 milions EUR).