Setge al patogen

Nova Zelanda haurà erradicat el coronavirus el 15 de juny

El país oceànic va registrar el seu últim contagi el 22 de maig i compleix aquest dijous el seu tretzè dia consecutiu sense nous casos

La ciutat xinesa de Wuhan, lliure de Covid-19 després de fer gairebé 10 milions de proves d'àcid nucleic en mig mes i detectar 300 casos asimptomàtics

undefined53378740 wellington  new zealand   may 11  prime minister jacinda ard200512163408

undefined53378740 wellington new zealand may 11 prime minister jacinda ard200512163408 / Pool

3
Es llegeix en minuts
Efe

Nova Zelanda, país elogiat internacionalment per la seva gestió davant la pandèmia de Covid-19, preveu haver erradicat dins les seves fronteres el virus per al 15 de juny, segons van afirmar aquest dijous fonts del Ministeri de Sanitat.

El país oceànic va registrar el seu últim contagi el 22 de maig, una persona que va tenir relació amb un focus identificat, i compleix avui el seu tretzè dia consecutiu sense nous casos del nou coronavirus.

El 27 de maig, a més, els metges van donar l’alta a l’últim pacient hospitalitzat per la malaltia i ara només queda un malalt en aïllament, segons l’informe d’aquest dijous.

No obstant, un portaveu de Sanitat va declarar al diari ‘New Zealand Herald’ que prenen com a referència el 18 de maig quan l’últim cas d’«infecció local per font desconeguda» va acabar el tractament.

En cas de continuar així i amb la referència del 18 de maig, el 15 de juny es complirien 28 dies de l’alta de l’últim cas de contagi sense rastrejar i podran afirmar que han erradicat el virus dins país.

Fins ara, Nova Zelanda ha confirmat la infecció per la Covid-19 de 1.154 persones, entre les quals en van morir 22.

«Nova Zelanda està en una posició que molts països envegen», ha dit avui en una roda de premsa a Wellington, el director general de Salut, Ashley Bloomfield, a l’insistir a mantenir les mesures de precaució, ja que la pandèmia continua fora de control en altres països del món.

La nació oceànica va declarar a finals d’abril el nivell màxim d’alerta per la pandèmia, que va incloure un estricte confinament i la paralització de tota la seva activitat econòmica.

Dilluns, el Govern podria anunciar el pas a l’última fase de desconfinament i que veurà aixecades pràcticament totes les restriccions imposades pel nou coronavirus, tot i que mantindrà les fronteres tancades fins a nou avís.

Wuhan, lliure de coronavirus després de fer gairebé 10 milions de proves d’àcid nucleic en mig mes

D’altra banda, la ciutat xinesa de Wuhan, on es van registrar els primers casos de la pandèmia de la Covid-19, ha dut a terme gairebé 10 milions de proves d’àcid nucleic en tot just mig mes, segons van informar aquest dijous les autoritats locals.

Segons la Comissió Municipal de Sanitat de Wuhan, entre els dies 14 de maig i 1 de juny es van portar a terme més de 9,89 milions de tests com a part d’una campanya de detecció iniciada després que un petit rebrot posés en alerta les autoritats després de diverses setmanes sense registrar contagis.

La intenció de les autoritats locals era estimar el nombre de casos asimptomàtics davant la tornada a la normalitat a Wuhan, que a partir de l’abril va començar a reobrir fàbriques, negocis i escoles després de gairebé 11 setmanes d’estricte confinament.

Segons recull el diari oficial ‘Global Times’, les autoritats sanitàries de la ciutat van trobar 300 persones que portaven el coronavirus de manera asimptomàtica, les quals han passat a estar sota observació, però no van confirmar cap cas nou del virus.

Wuhan ha gastat aproximadament 900 milions de iuans (126,73 milions de dòlars; 113,38 milions d’euros) en aquesta campanya, cost que el Govern de la ciutat assumirà en la seva totalitat, segons ha explicat avui el funcionari local Hu Yabo en declaracions que recull ‘Global Times’.

Abans d’aquesta campanya s’havien fet més de tres milions de proves d’àcid nucleic a la ciutat, capital de la província central de Hubei i llar d’uns onze milions d’habitants.

Tot i que al principi es va parlar d’efectuar-les a tots els ciutadans, finalment les autoritats van recomanar no fer-les a nens menors de sis anys i es va donar prioritat a aquelles comunitats residencials on s’haguessin registrat brots anteriorment, així com a edificis «antics i densament poblats», segons l’agència de notícies estatal Xinhua.

Notícies relacionades

Des del març passat, la Xina ha assistit a una considerable caiguda de la transmissió de nous casos del virus a nivell local, després que dràstiques mesures de prevenció i limitació de moviments ajudessin a controlar la pandèmia en moltes zones del país.

No obstant, des d’aleshores s’ha mantingut el degoteig de casos «importats» des de l’exterior, la gran majoria relacionats amb xinesos que tornen al seu país des d’altres que estan severament afectats pel nou coronavirus.