Crisi sanitària

Detinguts 100 ultraortodoxos per violar mesures contra la Covid-19 en una festa religiosa

La policia israeliana va ser rebuda amb pedres pels participants en la concentració de Lag Baomer

zentauroepp53386986 fiesta fuego jerusalen200513093203

zentauroepp53386986 fiesta fuego jerusalen200513093203 / MENAHEM KAHANA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La policia israeliana ha detingut més de 100 ultraortodoxos per violar les restriccions per la Covid-19 i enfrontar-se als agents, en el segon incident per la festivitat religiosa de Lag Baomer que està fent témer al Govern un repunt de contagis.

Els agents policials van intervenir quan desenes d’ultrarotodoxos van visitar la tomba del rabí Shimon bar Yojai, al Mont Merom de l’Alta Galilea, i epicentre de les celebracions anuals d’aquesta festivitatprohibida aquest any per l’Executiu per contenir la propagació del virus. Segons un comunicat policial, més de 100 persones van ser arrestades per «atacar agents, tirar pedres i resistir-se a dispersar-se».

Dimarts a la nit, masses d’ultraortodoxos també van celebrar amb fogueres i balls multitudinaris aquesta festivitat jueva al barri Mea Sherim de Jerusalem i a Betxèmeix , incomplint les restriccions.

Tancar àrees d’ultraortodoxos

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha condemnat avui les concentracions i, segons el digital ‘Ynet’, estudia la possibilitat de tornar a tancar àrees ultraortodoxes en les quals es registra el major nombre de contagis: al voltant del 70% dels més de 16.500 encomanats al país.

Tot i que Israel ha avançat ràpidament en la desescalada, manté el veto a reunions de més de 50 persones i exigeix mantenir distanciament físic.

A més, havia limitat les celebracions per Lag Baomer, una festivitat jueva que marca el període entre la Pasqua i el Xavuot, i que té gran seguiment a Israel tant entre religiosos com entre laics.

Notícies relacionades

Durant el període de confinament per la pandèmia, que va començar al març, Israel va establir mesures especials per a aquestes comunitats, com el tancament complet de barris i localitats, que ara torna a plantejar-se per temor d’un repunt després de la festivitat d’avui.

En altres llocs, com Nova York, també s’han registrat incidents per la falta de compliment d’aquestes comunitats, que per la seva part han denunciat augment d’antisemitisme i estigmatització contra elles amb l’excusa de la pandèmia. EFE