crisi sanitària mundial

Xina lídia amb nous focus infecciosos del coronaviurs

La zona més afectada és la província de Heilongjiang, a la frontera amb Rússia

Les autoritats estan aplicant les mateixes mesures estrictes que a Hubei

zentauroepp53195718 this photo taken on april 21  2020 shows a staff member keep200423154854

zentauroepp53195718 this photo taken on april 21 2020 shows a staff member keep200423154854 / STR

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Nous brots a la Xina certifiquen que sense vacuna només hi ha victòries fràgils. El país asiàtic va expulsar el coronavirus del seu territori però continua apagant focus importats amb la certesa que un llumí crema la prada. Amb prou feines són desenes de contagis, envejables per a un món que els compta per milions, però alerta del perill del patogen fins i tot a les seves acaballes.

La lluita s’ha traslladat des de la càlida província de Hubei fins a la gèlida Heilongjiang. En els últims deu dies ha concentrat més de la meitat de tots els casos nacionals.  «Lluitarem per defensar Suifenhe», clamava la premsa fa uns dies. Suifenhe és una anodina ciutat dormitori de 70.000 habitants (una minúcia en l’escala xinesa) situada a un grapat de quilòmetres de la frontera russa que ha concentrat l’atenció nacional en les últimes setmanes. Milers de xinesos espantats per l’avenç la pandèmia a Rússia van volar cap a Vladivostok, van fer els últims 200 quilòmetres per carretera i van tensar les capacitats dels funcionaris fronterers. Prop del 20% dels que van arribar estaven infectats, segons les xifres oficials.

Suifenhe ha calcat la recepta de Wuhan. Ha aixecat un hospital del no-res amb centenars de llits, ha tancat les seves fronteres i ha imposat una estricta quarantena que només permet sortir a una persona per domicili per anar a comprar cada tres dies.

Destitucions

A Harbin, la capital provincial, s’han detectat un parell de focus. El primer està relacionat amb una dona que va tornar dels Estats Units i va infectar una cinquantena de persones. El segon va ser originat per un avi de 87 anys que durant la seva estada a dos hospitals va encomanar 30 persones i ha obligat a posar-ne en observació més de 4.000.

Les mesures no han sigut escasses ni tèbies. La cúpula sanitària provincial ha sigut destituïda pels seus «laxos controls» i s’investiga 18 persones que inclouen directors d’hospitals i el vicealcalde de Harbin. Les quarantenes per a tots els visitants s’han allargat de les dues setmanes preceptives fins a quatre i les autoritats de Suifenhe han untat la delació veïnal amb generoses recompenses: informar de persones que han creuat de forma il·legal la frontera o han mentit sobre els seus símptomes, contactes amb gent contagiada o historial de viatge es paga amb 3.000 iuans (gairebé 400 euros).

El brot a Heilongjiang ha atemorit les províncies veïnes que formen Dongbei o la zona del nord-est. Els viatgers que arriben a Jilin des de Harbin i Mudanjiang són sotmesos a una quarantena forçosa i han de pagar de la seva butxaca les tres proves de detecció del coronavirus. Shenyang, la capital de Liaoning, ha imposat unes mesures similars mentre Xiamen, a la mateixa província, ofereix 15.000 iuans (gairebé 2.000 euros) a canvi d’informació sobre els que han arribat de forma il·legal.  

Vols cancel·lats

A la Xina li inquieta la situació de la pandèmia a Rússia, un aliat geopolític amb qui comparteix una vasta frontera. Les autoritats a Xangai van detectar fa unes setmanes 60 d’infectats en un vol que havia sortit de Moscou i la recent granissada de casos a Helongjiang ha agreujat les sospites. La por s’han demostrat més poderosa que l’aliança geoestratègica: si Moscou va cancel·lar els vols amb la Xina quan Wuhan es dessagnava, ara Pequín ha tancat la seva frontera a Suifenhe i la seva ambaixada a Rússia ha aclarit als xinesos que la seva tornada haurà d’esperar.

Notícies relacionades

Altres latituds xineses han registrat focus. Tres contagis locals van apujar l’alarma a Chaoyang, el districte pequinès més poblat i cosmopolita. I a la meridional Guangzhou, l’antiga Canton, una cadena d’infeccions localitzada en la nombrosa comunitat africana ha provocat una quarantena generalitzada per a la gent de raça negra i desagradables episodis discriminatoris.  

La bateria de mesures rotundes, algunes d’alienes a la diplomàcia i l’estètica, ha apagat els incendis. Els contagis han caigut des dels 30 casos de dimarts passat als 10 d’avui i la Xina ha col·locat un altre zero en el caseller dels morts. Però els seus esforços per gestionar el més semblant a una victòria en l’actualitat avança els que els esperen a la resta quan els carrers recuperin la vida i arribin viatgers de països castigats. 

Temes:

Xina Coronavirus