PANDÈMIA MUNDIAL

Les xifres d'encomanats a Rússia es disparen mentre plouen les crítiques a Moscou pel sistema de passis

L'alcaldia de la capital russa, obligada a replantejar el sistema de salconduits després que es formessin grans cues al metro i embussos als carrers

moscu / periodico

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Dues males notícies relacionades amb l’epidèmia de coronavirus han sobresaltat aquest dimecres els ciutadans de Rússia. D’una banda, les autoritats sanitàries locals han informat de 3.398 noves infeccions detectades en les últimes 24 hores, una xifra rècord des de l’inici de l’epidèmia. De l’altra, l’alcaldia de Moscou, ciutat que acumula dos terços dels malalts, ha de replantejar-se el sistema de passis implantat per moure’s pels carrers, després que durant el matí es formessin grans aglomeracions a les estacions de metro i, fins i tot, embussos als carrers, contravenint el distanciament social que recomanen els epidemiòlegs.

Els més de tres milers de nous casos identificats porten la xifra total de malalts a Rússia a 24.490 –tot i que les associacions independents de metges discuteixen aquestes dades oficials– mentre confirmen que la corba de contagis al país està creixent de manera exponencial, el contrari del que està passant a la resta d’Europa. Els morts, en canvi, no superen els dos centenars. Si aquestes xifres són certes, Rússia té més del doble de malalts que Suècia, però una taxa de mortalitat gairebé sis vegades inferior a la del país escandinau, on s’han comptabilitzat al voltant de 1.200 morts.

Llargues cues

El primer dia en què entrava en vigor el sistema de passis per poder moure’s per la ciutat s’ha resolt amb una allau de crítiques en les xarxes socials. Durant el matí, han circulat per Facebook, Twitter i VKontakte fotos de les llargues cues que s’estaven formant a les estacions de metro causades per la policia que verificava els documents dels viatgers. L’alcalde Serguei Sobianin s’ha vist obligat a sortir a la palestra i a sol·licitar als agents que evitessin tant sí com no la formació d’aglomeracions. «En el futur, caldrà plantejar-se el control automatitzat; pensarem com fer-ho», ha escrit Sobianin en el seu compte de Twitter.

També han arribat retrets des de la Xina, país que ha constatat en els últims dies un elevat nombre de casos importats a les seves regions frontereres amb l’Extrem Orient rus.  Tornant les reprovacions que Moscou va dedicar a Pequín a l’inici de la pandèmia al gener, les autoritats xineses han posat en dubte l’efectivitat del seu veí del nord a l’hora de gestionar la crisi sanitària. «Hi ha un intercanvi de crítiques entre diferents països sobre el coronavirus que és com una partida de ping-pong», ha valorat el portaveu presidencial, Dmitri Peskov.  

Notícies relacionades