GOVERNANT AFECTAT

Boris Johnson ingressa a l'uci pel coronavirus

El ministre d'Exteriors, Dominic Raab, assumeix les funcions al capdavant del Govern

20200405 484627 borisjohnsone 1 31 vid 06 080838 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El primer ministre, Boris Johnson, va ingressar aquest dilluns a l’uci per complicacions derivades del coronavirus, segons van informar els seus portaveus a Downing Street.  Els símptomes «es van agreujar» i els metges van decidir que passés a cures intensives.  El ministre d’Exteriors, Dominic Raab, ha assumit temporalment les funcions al capdavant del Govern.   

Downing Street va refusar dilluns confirmar o desmentir si el ‘premier’ ha desenvolupat pneumònia o si ha necessitat ser tractat amb oxigen i només va apuntar que és a l'uci per si necessita ventilador. No obstant, el ministre del Gabinet, Michael Gove, sí que ha informat que Johnson «ha rebut oxigen» i ha negat que hagi necessitat ventilador. «No, no està amb ventilador», ha assegurat aquest dimarts. 

Johnson es troba internat des de diumenge al St Thomas de Londres, un centre de la sanitat pública, situat just davant del palau de Westminster. Allà va ser conduït a última hora de diumenge amb «persistents símptomes» de coronavirus, 10 dies després d’haver donat positiu i haver estat confinat a la seva vivenda.

Amb febre i una contínua tos, l’hospitalització va ser decidida pel seu metge, perquè fos sotmès a una sèrie d’exàmens com a mesura de «precaució». Al llarg de dilluns no es va facilitar cap informació sobre el tipus de tractament que està rebent, fins que a última hora s’ha informat del seu ingrés a l’uci.

Al capdavant del Govern

Al llarg de la jornada Johnson havia continuat al capdavant del Govern, com ell mateix va recordar des del llit de l’hospital. «Estic animat i en contacte amb el meu equip, mentre combatem junts en la lluita contra aquest virus i per mantenir-nos sans i estalvis», va assenyalar en un tuit, abans del seu sobtat agreujament. Durant els dies de confinament, Johnson ha continuat treballant, mantenint reunions per videoconferència i estant al corrent de tot el que s’esdevenia. 

 La reunió de Gabinet ‘online’ prevista per a aquest dimarts ha quedat suspesa.  Dominic Raab es va encarregar de presidir dilluns la reunió del comitè Cobra sobre l’epidèmia. Raab també va dirigir la conferència de premsa diària. «El primer ministre segueix al capdavant» va respondre als periodistes que van plantejar la conveniència que Johnson pari totes les activitats i se centri a curar-se. «Per descomptat continuarà seguint el consell dels metges en el pròxim que ha de fer», va afegir Raab.  L’assessor mèdic del Govern, Chris Whitty, ja recuperat del seu contagi, també va recomanar a Johnson  seguir el consell dels metges que l’atenen.

Mal aspecte

El 27 de març, el líder conservador va donar positiu de Covid-19.  La manera en què havia confrontat l’epidèmia en un primer moment, buscant el contagi massiu de la població, per aconseguir una «immunitat col·lectiva», va ser molt criticada. Quan ja era massa tard, va canviar d’estratègia i va començar a prendre lentament mesures per contenir l’avenç del mal.

L’última vegada que Johnson va aparèixer en públic, molt breument, va ser dijous, a la porta de Downing Street, aplaudint el personal sanitari. Des del seu confinament ha llançat missatges al país en tres vídeos, en els quals presentava força mal aspecte. En el de divendres passat, Johnson va manifestar que es trobava millor, tot i que continuava tenint febre.  

Notícies relacionades

Contagi massiu a Downing Street

Del que no hi ha dubte és que l’experiment del contagi massiu ha funcionat entre els que el predicaven. A més de Johnson, que se sàpiga, han resultat contagiats el ministre de Sanitat, el de Defensa i el d’Escòcia, així com l’assessor mèdic del Govern i el principal assessor del primer ministre. Fins i tot la nòvia de Johnson, Carrie Symonds, de 32 anys, que està embarassada, va resultar contagiada, tot i que, després d’haver passat una setmana malalta, està millor, com ella mateixa va explicar.