Crisi sanitària

Isabel II demana als britànics «autodisciplina» per confrontar el coronavirus

La monarca, en un missatge excepcional, demanarà als seus conciutadans mantenir la «determinació ben humorada»

isabel

isabel / - (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La reina Isabel II demanarà als britànics «autodisciplina» i «determinació ben humorada» per suportar la crisi del coronavirus. En un missatge excepcional a la nació, «en aquests temps especialment difícils», la sobirana de 93 anys farà una crida al país perquè doni exemple i estigui a l’altura de les circumstàncies. 

«Espero que en el futur ens puguem sentir orgullosos de com hem respost a aquest desafiament i dir-li als que vinguin darrere que aquesta generació de britànics va ser tan forta com les altres», comentarà la monarca tal com ha avançat la casa reial, per afegir:  «Que les qualitats d’autodisciplina, la determinació tranquil·la i ben humorada, així com la companyonia, encara caracteritzen aquest país».  

El missatge televisat s’emetrà diumenge a la nit i va ser gravat dijous amb les màximes precaucions. Només hi va haver una càmera completament protegida a la mateixa habitació que la reina i va mantenir la distància reglamentària. La gravació es va realitzar al castell de Windsor on es troba reclosa la cap de l’Estat. La resta dels tècnics es trobava en una altra sala contigua.

Missatge excepcional

La intervenció es produeix quan el Regne Unit ha assolit la xifra de 4.313 morts a causa del coronavirus i 41.903 d’infectats. La vida del país, assenyalarà Isabel II, s’està veient greument alterada. «Ha portat dolor a alguns, dificultats financeres a molts i enormes canvis en la vida diària a tots nosaltres», puntualitzarà. També pagarà tribut al personal de la sanitat pública (NHS), que atén en primera línia els malalts de Covid-19, i que continuen duent a terme tasques essencials.

Exceptuant el tradicional discurs de Nadal, només en comptades ocasions i en circumstàncies molt especials, la sobirana ha llançat un missatge a la nació al llarg del seu regnat. Va ocórrer durant la Guerra del Golf el 1991, després de la mort de la princesa Diana de Gal·les el 1997, i després de la mort de la Reina Mare el 2002.

Contacte regular

Notícies relacionades

 La declaració ara s’ha fet de mutu acord amb l’oficina del primer ministre, Boris Johnson. Des de feia uns dies, hi havia crítiques dels qui es preguntaven per què la reina no parlava públicament en aquests moments d’incertesa i sacrificis.  «El primer ministre i la reina parlen regularment», va assenyalar un portaveu de Downing Street. La sobirana «és la que millor pot jutjar quan parlar al país i nosaltres estem absolutament d’acord que aquest és el millor moment», va afegir.

Boris Johnson segueix aïllat, víctima del virus, penjant de tant en tant vídeos des del seu confinament. Divendres la seva promesa, Carrie Symonds, que es troba embarassada, va revelar en un tuit que també ha passat l’última setmana al llit amb sistemes del virus, però ara s’estava «recobrant».