COVID-19

El Brasil destina 26.000 milions d'euros per combatre el coronavirus

El Govern d'ultradreta va passar d'ignorar la pandèmia a posar en marxa a última hora un programa que busca atenuar els efectes de la pandèmia

Bolsonaro segueix no obstant

brasil-coronovairus-bandera

brasil-coronovairus-bandera

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil va anunciar un pla de xoc que inclou la injecció de 147.300 milions de reals (uns 26.000 milions d’euros) en l’economia a fi d’atenuar els impactes d’un coronavirus que ja ha provocat 234 infectats, mentre hi ha 2.000 casos sospitosos més. El ministre d’Economia brasiler, Paulo Guedes, es va veure obligat a posar en suspens el seu fervent credo neoliberal i respondre amb rapidesa després que la Borsa de São Paulo registrés una caiguda del 38,46%. En tant, el dòlar dels EUA s’ha apreciat al voltant d’un 26% davant el real brasiler. Guedes, un ortodox de l’Escola de Chicago, va dir que les mesures d’«emergència» s’aniran implementant al llarg dels pròxims tres mesos. Els diners, van precisar, serviran per ajudar els sectors de l’economia i socials més colpejats pels efectes del Covid-19.

El Govern d’ultradreta ha passat de l’alegre subestimació de la pandèmia a redoblar la vigilància sanitària i preocupar-se especialment per l’impacte de la crisi global en una economia en estat fràgil abans que es coneguessin els primers contagis a la Xina. El president Jair Bolsonaro continua pensant no obstant que la reacció mundial és exagerada. «Hem de prendre les mesures sanitàries pertinents però no podem entrar en una neurosi com si fos el final del món».

Cinc dels seus col·laboradors estan en quarantena. Bolsonaro no ha seguit les recomanacions dels seus propis metges i diumenge passat va estrènyer les seves mans amb els manifestants que van participar a Brasília d’una marxa en la qual es va reclamar el tancament del Congrés i es va atacar als integrants del Tribunal Suprem. «Molts ja van contreure (el virus) malgrat les cures que es prenen, això passarà més tard o més aviat, els metros són plens, els estadis són plens, el carnaval va ser increïble», va dir.

Al seu criteri, «amb tota seguretat hi ha interès econòmic perquè s’arribi a aquesta histèria». L’excapità no va fer més que repetir algun dels arguments d’Edir Macedo,  el líder de l’Església Universal del Regne de Déu, una de les grans faccions de l’evangelisme pentecostal que el recolza al Parlament i a través de la influent TV Record. Macedo va arribar a publicar un vídeo en el qual afirmava que el coronavirus no és més que una estratègia de Satanàs i els mitjans per induir la gent a entrar en pànic. Després el va retirar de circulació. L’Església Universal s’ha negat a suspendre els seus cultes massius.

Crítiques al president

Notícies relacionades

Les anades i vingudes de Bolsonaro provoquen fortes crítiques periodístiques. «El president sembla dirigir-se a una espècie de quarantena voluntària. Des que va assumir el càrrec, s’ha aïllat de la saviesa, el lideratge, la ciència, el sentit comú i les millors pràctiques polítiques», va considerar el diari paulista ‘Folha’. «L’actitud estúpida de trobar-se amb la seva petita secta d’extremistes diumenge indica que el país no comptarà amb el cap d’Estat per dirigir la resposta a l’emergència humanitària més gran en dècades».

‘Folha’ afirma en la seva editorial de dilluns que, al contrari, Bolsonaro «amenaça de convertir-se en un obstacle per a la coordinació extraordinària d’esforços i recursos necessaris per mitigar l’impacte que la propagació de Covid-19 tindrà en el sistema de salut, el benestar de desenes de milions de brasilers i l’economia, amb duresa assolit». El millor, assenyala amb certa ironia, és deixar l’ocupant de l’Executiu «aïllat intel·lectualment i políticament» mentre que els especialistes es posin a càrrec de la «tasca monumental» de combatre el Covid-19 a tots els fronts.