REPRESSIÓ XINESA

La Xina condemna a deu anys de presó el llibreter Gui Minhai, crític amb Pequín

El llibreter suec té una editorial especialitzada en llibres crítics contra el règim

zentauroepp52472677 gui minhai200225095021

zentauroepp52472677 gui minhai200225095021 / Kin Cheung

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El llibreter activista suec Gui Minhai, propietari d’una editorial especialitzada en llibres crítics amb el Partit Comunista de la Xina ha sigut condemnat a 10 anys de presó per «donar serveis d’intel·ligència il·legals a països estrangers».

Segons va anunciar el Tribunal Popular Intermedi de Ningbo (a l’est de la Xina, ciutat natal de Gui), l’activista es va declarar culpable i no va apel·lar la seva sentència, que també inclou la pèrdua durant cinc anys dels seus drets polítics.

El comunicat d’aquesta institució afirma que, tot i que Gui es va nacionalitzar suec el 1996, el 2018 va demanar recuperar la seva nacionalitat xinesa «d’acord amb la legislació».

El cas de Gui ha provocat fortes tensions diplomàtiques entre Estocolm i Pequín, i fins i tot l’exambaixadora sueca a Pequín s’ha vist embolicada en un procés judicial després que la fiscalia presentés càrrecs contra ella per organitzar una reunió secreta relacionada amb el llibreter, pres des de fa anys.

Disputa diplomàtica

El mes de novembre passat, els dos països van tornar a embrancar-se en aquesta disputa diplomàtica després que la ministra sueca de Cultura, Amanda Lind, entregués un premi en absència del llibreter, malgrat que l’ambaixador xinès a Estocolm havia advertit que la participació de qualsevol representant governamental en l’acte comportaria la prohibició de la seva entrada a la Xina.

Els problemes de Gui Minhai amb el règim van començar a la tardor del 2015 quan cinc editors i llibreters de Hong Kong crítics amb Pequín van desaparèixer misteriosament per reaparèixer sota custòdia xinesa mesos més tard, tot i que tots menys ell van ser alliberats poc després després de la pressió internacional.

Gui va assegurar llavors en un missatge de televisió que havia tornat a la Xina per assumir la seva responsabilitat per la mort d’una jove que suposadament havia atropellat el 2003.

El llibreter va ser alliberat l’octubre del 2017 després de complir una condemna de dos anys, però mesos després va ser detingut de nou per les autoritats xineses en un tren quan es dirigia a Pequín juntament amb diplomàtics suecs per fer-se una revisió mèdica a l’ambaixada de Suècia i, des d’aleshores, ha quedat retingut.

Notícies relacionades

En una nova compareixença davant els mitjans, va declarar fa dos anys que havia sigut manipulat per les autoritats sueques, que –va assegurar– el volien treure del país «de manera il·legal». En aquella entrevista va abocar nombroses crítiques al país europeu.

la Xina és habitual que els funcionaris investigats o condemnats per delictes de corrupció mostrin públicament el seu penediment, així que nombrosos mitjans internacionals han qüestionat que Gui oferís aquestes compareixences lliurement.

Temes:

Xina Hong Kong