PROCÉS JUDICIAL

La justícia turca absol els acusats d'«organitzar» les protestes de Gezi

El tribunal també exculpa l'empresari i filantrop Osman Kavala, que feia més de dos anys que estava en presó preventiva

Hores més tard, no obstant, la fiscalia emet una altra ordre d'arrest per a Kavala, aquesta vegada relacionada amb l'intent de cop d'Estat de l'any 2016

zentauroepp52346935 mucella yapici  who is one of the 16 defendants acquitted ov200218155214

zentauroepp52346935 mucella yapici who is one of the 16 defendants acquitted ov200218155214 / UMIT BEKTAS

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Ha sigut una sorpresa total. Aquest dimarts, un tribunal d’Istanbul  havia de condemnar un grup de nou persones per, segons la fiscalia, intentar enderrocar el Govern turc durant les manifestacions de Gezi del 2013, que van començar com una petita protesta mediambiental i van acabar posant en perill l’Executiu del llavors primer ministre turc Recep Tayyip Erdogan.

Per a tres dels acusats, la fiscalia demanava cadena perpètua no revisable; per als altres sis –alguns dels quals han sigut jutjats ‘in absentia’ perquè havien fugit del país–, diverses desenes d’anys. Però, al final, absolutament tots els acusats han sigut declarats innocents de tots els càrrecs.

En l’última vista del judici, celebrada aquest dimarts al jutjat de Silivri, ningú es podia arribar ni a imaginar una decisió així. Durant tot el matí, l’estratègia a la desesperada de la defensa s’havia centrat a intentar allargar el procés al màxim i forçar així que el Govern turc apliqués la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que va reclamar fa 70 dies la llibertat d’un dels acusats, Osman Kavala, empresari i filantrop que fa gairebé dos anys i mig que està en presó preventiva.

Judici aspre

Els advocats de la defensa han fet mil i una peticions al jutge, però aquest les ha desestimat totes de cop, amb menyspreu. Aquest judici havia d’acabar ràpid.

Després ha arribat el torn de Kavala, qui, ocupava ell sol l’espai central de la sala del tribunal, plena fins a la bandera. A Kavala l’envoltava un cordó de policies. Ha parlat: «La ficció ‘conspiranoica’ que suggereix que Gezi va ser un intent d’enderrocar el Govern no es basa en cap fet. En el text de l’acusació no hi ha cap document ni informació que pugui convèncer ningú d’això», ha dit el filantrop, abans de continuar: «Sé que és massa tard, però convido el tribunal que tracti els esdeveniments que van ocórrer, no com se’ls imposa des del discurs polític, sinó com ho faria un observador objectiu».

Notícies relacionades

Però no ha sigut massa tard. Després de tots els al·legats, discursos, arengues, alguna baralla i molta tensió, el jutge, cansat ja de tot aquest paperot, ha anunciat la seva decisió el més ràpid que ha pogut: «Aixequin-se per a la sentència final. Tots els acusats han sigut absolts».

La sala ha explotat d’alegria, tot i que aquesta duraria poc. Hores després, la fiscalia turca ha emès una altra ordre de detenció per a Kavala; en aquest cas per «haver tingut relació» amb l’intent de cop d’Estat de l’any 2016. Kavala no ha tingut temps ni de sortir unes hores de la presó.