PRÒXIM ORIENT

Els palestins anuncien la ruptura de relacions amb Israel i els EUA

Abbas argumenta la decisió a partir del pla de pau presentat per Trump

«No passaré a la història per vendre Jerusalem», afirma el dirigent àrab

zentauroepp52079801 cairo  egypt   01 02 2020   palestinian president mahmoud ab200201141701

zentauroepp52079801 cairo egypt 01 02 2020 palestinian president mahmoud ab200201141701 / ALI BOB

4
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, ha anunciat aquest dissabte la suspensió de relacions, inclosa la cooperació en qüestions de seguretat, amb Israel i els Estats Units, com a resposta a la presentació del pla de pau per al Pròxim Orient del president nord-americà, Donald Trump, una proposta totalment favorable als israelians.

En un discurs davant de representants de la Lliga Àrab, reunits al Cairo, la capital egípcia, Abbas ha rebutjat de nou el pla i ho ha denunciat. Els palestins van sol·licitar la reunió dels àrabs després que Trump, de la mà del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, presentés el pla dimarts passat a la nit a la Casa Blanca, a Washington. 

Per a Abbas –que ha advertit en nombroses ocasions, per altres motius, que tallaria la coordinació de seguretat amb Israel, però mai ha acabat aplicant del tot les seves amenaces–, la iniciativa de Washington és una «violació dels Acords d’Oslo», firmats amb Israel (1993 i 1995).

Reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel

Les autoritats palestines no mantenen contactes oficials amb els EUA des que Trump va reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel i posteriorment va tancar l’oficina de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) a Washington.

Abbas ha dit que ja ha transmès el missatge del tall de relacions a Netanyahu i ha demanat a Israel que «assumeixi les seves responsabilitats com a potència ocupant» als territoris palestins.

El rais palestí ha afirmat taxativament que no acceptarà mai la solució proposada pel pla americà i que no passarà a la història per «vendre Jerusalem» com a capital d’Israel.  «No gravaré [el meu nom] en la meva història i en la de la meva pàtria com el que va vendre Jerusalem, perquè Jerusalem no és meva sinó de tots», ha remarcat Abbas al començament de la reunió al Cairo.

En el pla de pau dissenyat per la Casa Blanca, es reafirma la sobirania d’Israel sobre tot Jerusalem, a la qual es reconeix com la capital indivisible israeliana. 

Trump va explicar que els palestins podrien establir la capital del seu futur Estat als afores orientals de la ciutat, una cosa que els palestins rebutgen frontalment i que va en contra del dret internacional, que reconeix l’aquesta de la ciutat santa com ocupada per Israel.

Violació del dret internacional

De fet, pràcticament tot el text de l’anomenat ‘Acord del segle’, que sembla dissenyat a quatre mans per Netanyahu i el seu amic Donald, viola el dret internacional.

La iniciativa estableix les bases per a l’annexió israeliana de les colònies jueves a Cisjordània, començant per les agrícoles de la fèrtil zona palestina ocupada de la Vall del Jordà, obliga els palestins a desarmar-se i renunciar al retorn dels refugiats per obtenir una cosa similar a un miniestat.

El retorn dels refugiats palestins expulsats de les seves terres entre finals de 1947 i 1949 és un dret reconegut per resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU.

Abbas, que segons mitjans israelians va parlar per telèfon dimarts a la nit amb Trump, una vegada presentat el pla a Washington, ha assegurat que no ha respost a cap de les trucades ni missatges de Trump. «Sé que els hauria utilitzat per dir que ens havia consultat [sobre el pla]», ha argumentat.

Rebuig palestí dels EUA com a mediador

El president palestí ha deixat molt clar que ni ell ni el seu poble acceptaran als EUA com a únic mediador per negociar amb Israel sinó que aniran a l’ONU o a altres organitzacions mundials per presentar la seva posició.

Ni els EUA ni Israel han comentat oficialment les declaracions d’Abbas, que ha recalcat que els palestins segueixen compromesos per acabar amb l’ocupació israeliana i establir el seu Estat a les fronteres anteriors a la Guerra dels Sis Dies, del juny del 1967, quan Israel va ocupar els territoris palestins (inclosa Jerusalem est), una part dels alts del Golan sirians i la península del Sinaí egípcia.

El cap de la Lliga Àrab, Ahmed Abul-Gheit, ha indicat en la reunió d’urgència al Cairo que la proposta de Trump ha revelat un «gir brusc» en la política exterior nord-americana respecte al conflicte israelianopalestí. «Aquest gir no ajuda a aconseguir la pau ni una solució justa», ha assegurat Abul-Gheit, que ha cridat israelians i palestins a negociar per arribar a una «solució satisfactòria per a tots dos».

Els ambaixadors dels Emirats Àrabs Units, Bahrain i Oman van assistir a la presentació del pla a Washington, en un senyal tàcit de recolzament a la iniciativa nord-americana. Aràbia Saudita i Egipte, aliats dels EUA, han mostrat la seva «estima als esforços del president Trump» i han demanat noves negociacions sense comentar el contingut del pla.

Egipte insta a estudiar el pla de pau

Notícies relacionades

Egipte ha instat en una declaració a israelians i palestins a «estudiar acuradament» el pla i a afavorir una solució que restableixi tots els «drets legítims» del poble palestí mitjançant l’establiment d’un «Estat independent i sobirà als territoris palestins ocupats». No obstant, la declaració egípcia no esmenta Jerusalem com a capital del futur estat palestí.

Egipte i Jordània són els únics països àrabs que han firmat la pau amb Israel. Els jordans han advertit contra qualsevol «annexió israeliana de terres palestines» i han reafirmat el seu compromís amb la creació d’un Estat palestí a les fronteres de 1967.